Campania pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana printr-un referendum la 23 iunie a inregistrat un avans de 4 puncte procentuale, potrivit unui sondaj online ORB pentru ziarul The Independent publicat vineri, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Sondajul ORB (Opinion Research Business, o agentie independenta de sondaje cu sediul la Londra, n.r.), realizat in perioada 24-25 februarie, arata ca sprijinul pentru campania "out" a crescut la 52% de la 48% luna trecuta, in timp ce pentru campania "in" a scazut la 48% de la 52% cu o luna in urma.

"Incepand de luna trecuta, am vazut o schimbare de opinie fata de Brexit", a declarat Johnny Heald, director executiv la ORB International, intr-un email.

Primarul Londrei Boris Johnson l-a sfidat pe premierul David Cameron weekendul trecut si a declarat ca va face campanie pentru iesirea din UE, dar 60% dintre respondentii sondajului ORB au afirmat ca decizia lui Johnson nu le-a schimbat intentiile de vot asupra apartenentei la bloc.

26% au spus ca decizia lui Johnson i-a facut "cel mai probabil" sa voteze pentru iesire. Jumatate dintre respondenti sunt de acord ca economia este o problema mai mare decat imigratia atunci cand trebuie sa decida cum sa voteze asupra apartenentei la UE, in timp ce 37% nu sunt de acord.

Sondajul ORB a fost efectuat online pe un esantion reprezentativ la nivel national de 2.014 adulti in Anglia, Scotia si Tara Galilor. Lira sterlina britanica a cazut vineri la minimul ultimilor sapte ani fata de dolarul american, pe fondul unei posibile iesiri din UE si perspectivelor contrastante pentru cresterea economica in Marea Britanie si Statele Unite, adauga Reuters.