Pentagonul a difuzat vineri o prima imagine oficiala a viitorului sau avion-bombardier, lansad de asemenea un concurs intern in cadrul US Air Force pentru gasirea unui nume, scrie AFP.

Bombardier americanFoto: US Air Force

Bombardierul va fi succesorul celebrelor B-52 Stratofortress si B-1 Lancer. Invizibil, va trebui sa fie capabil sa penetreze apararile aeriene din ce in ce mai sofisticate ale unor tari precum China si Rusia.

Contractul pentru construire, care ar putea ajunge la 80 de miliarde de dolari, a fost acordat in octombrie Northrop Grumman, care a concurat cu o asociere Boeing - Lockheed Martin.

Potrivit desenelor publicate pe Twitter de US Air Force, viitorul bombardier are forma unei aripi zburatoare.

Silueta sa in forma de V seamana cu cea a bombardierului invizibil B-2 construit deja de Northrop si care a intrat in serviciu in anii 1990 in armata americana a aerului. Acesta a fost construit doar in 20 de exemplare.

Viitorul bombardier este denumit provizoriu "B-21", dar membrii US Air Force sunt invitati sa propune idei pentru un nume mai evocator.

Contractul acordat Northrop prevede construirea a o suta de exemplare, pentru un pret estimat in prezent la 564 milioane de dolari. Aparatul ar urma sa intre in serviciu in deceniul 2020/2030.