Dupa mai bine de sase luni dupa ce Barcelona a lansat planul de primire a refugiatilor de razboi, totul este gata insa nimeni nu a sosit inca, fapt ce provoaca indignare in randul locuitorilor si autoritatilor, pan in punctul in care unii ar vrea chiar sa negocieze direct cu Grecia si Italia, ocolind Madridul, se arata intr-un comentariu AFP.

Barcelona vazuta de susFoto: USER UPLOADED

"Suntem furiosi. Orasul este pregatit din punct de vedere tehnic, toate serviciile sunt la punct, cetatenii ii asteapta cu bratele deschise. Dar ei nu sosesc", a declarat pentru Ada Colau, primarita Barcelonei din iunie 2015 si fosta militanta impotriva expulzarilor.

In timp ce tarile din Uniunea Europeana se certau joi la Bruxelles pe tema crizei imigrantilor, primarita celui de al doilea oras ca marime al Spaniei si-a prezentat planul "Barcelona Ciudad Refugio".

Cand Ada Colau a amintit in august de acest proiect, pe adresa de mail prevazuta pentru aceasta au venit sute de mesaje de la cetateni gata sa coopereze.

Si alte orase spaniole i-au urmat exemplul iar presiunea opiniei publice a determinat guvernul conservatorului Mariano Rajoy sa dea dovada de mai multa generozitate acceptand sa primeasca 17.680 de persoane, si nu 2.749, cum era prevazut initial.

"Dar, de atunci, doar 18 refugiati au sosit", in intreaga Spanie, "un numar ridicol", a afirmat Pascale Coissard, purtator de cuvant al Comisiei de ajutor pentru refugiati in Catalonia (nord-est).

In ultimele luni, serviciile de primire au fost intarite pentru a permite primirea unei parti dintre refugiati - peste un milion in acest stadiu - care au ajuns in Uniunea Europeana, provenind din Siria, Irak, Afganistan si Eritreea.

Comisia de ajutor si-a sporit de patru ori disponibilitatile de cazare - de la 10 la 41 de persoane - si va dispune rapid de 50 de locuri suplimentare.

Totodata, si-a intarit serviciul medical si de asistenta psihologica, oferind pregatire municipalitatilor din regiune pentru primirea acestora.

Crucea Rosie din Catalonia recruteaza, de asemenea, asistenti sociali, interpreti, consilieri in materie de locuri de munca. Ea dispune, printre altele, de trei cladiri pentru cazarea de urgenta.

"Suntem gata. Nu mai trebuie decat sa mobilizam ultimele resurse care vor fi puse la dispozitie cand sosirea (refugiatilor - n.red) va fi iminenta", a explicat Oscar Barbero, insarcinat cu interventia sociala pentru Crucea Rosie regionala.

Europa, complice la naufragii

"Guvernul nu ne ofera nici cea mai mica informatie", a acuzat Ignasi Calbo, coordonator al planului "Barcelona oras refugiu", prevazut cu un buget de 10,5 milioane de euro.

"Raspunsul Europei este disperat de lent", a mai declarat Pascale Coissard.

Din cei circa 160.000 de solicitanti de azil identificati in vara lui 2015, care urmau sa fie reorientati catre diferite tari ale Europei, doar 600 au trecut prin aceasta procedura, iar actiunile de inchidere a frontierelor se inmultesc in Europa.

"Imaginile cu copii inecati in fiecare saptamana pun sub semnul intrebarii direct sensul proiectului european", considera Ada Colau.

"La vara, vom merge la plaja, la aceasta mare in care in fiecare saptamana mor oameni pentru ca Europa nu a implementat un transfer in siguranta. Si atat timp cat acest lucru nu se schimba, Europa va fi complice mafiilor si nafragiilor", a mai declarat Ada Colau.

Pentru a face presiune asupra institutiilor comunitare, Barcelona incearca de mai multe luni sa mobilizeze alte orase, in special prin intermediul unor asociatii municipale europene, precum Eurocities sau Metropolis.

Se lucreaza la conventii de cooperare cu orase depasite de situatie, precum Lesbos din Grecia si Lampedusa din Italia, carora li s-a propus sprijin tehnic.

"Dar va veni un moment cand orasele se vor satura sa mai astepte", a declarat Calbo, amintind ca exsita si posibilitatea de a incerca sa evite ierarhia in materie de drept la azil, mai precis pe cea a guvernului. "Drepturile omului sunt mai presus de legislatia europeana", a adaugat Calbo, fara sa intre in detalii.