Consiliul de Securitate al ONU urmeaza sa adopte vineri dupa-amiaza o rezolutie care va aproba acordul americano-rus de incetare a ostilitatilor in Siria si va cere aplicarea sa de catre toate partile implicate, potrivit unor surse diplomatice, scrie AFP., citata de Agerpres.

Adoptarea acestui document, propus de Washington si Moscova, va coincide cu audierea in Consiliu a mediatorului ONU Staffan de Mistura care va face prin videoconferinta o prezentare a eforturilor pe care le-a depus pentru oprirea luptelor din Siria si relansarea negocierilor de pace.

Rezolutia, a carei copie a fost obtinuta de AFP, "sprijina pe deplin" acordul de incetare a focului americano-rus care este prevazut sa intre in vigoare sambata la orele 00.00 in Siria (vineri, 22.00 GMT).

Ea reclama ca "toate partile carora li se aplica incetarea ostilitatilor sa o respecte" si ii indeamna pe membrii Grupului international de sprijin pentru Siria "sa faca uz de influenta lor asupra partilor" pentru a se ajunge la "un acord de incetare a focului durabil".

Textul reitereaza, de asemenea, apelul la un "acces umanitar liber, in siguranta si rapid" in Siria, in special pentru cei aproape 4,6 milioane de sirieni blocati in zonele asediate sau dificil de ajuns.

El reafirma, totodata, necesitatea unui proces de negocieri care sa duca la o tranzitie politica si ii cere lui Staffan de Mistura sa convoace "imediat ce va fi posibil" o noua sesiune de negocieri intre guvern si opozitia siriana.

Negocierile sunt suspendate de la inceputul lui februarie, iar emisarul ONU urmeaza sa precizeze vineri perspectivele reluarii acestor tratative dupa consultari cu Consiliul.

Potrivit diplomatilor, el ar putea convoca o noua sesiune in Elvetia pentru sfarsitul saptamanii viitoare, cu conditia ca armistitiul sa dureze.

Acordul de incetare a focului a fost acceptat in principiu de regim si opozitie, precum si de militiile kurde care opereaza in nordul Siriei, dar va exclude puternicele grupari jihadiste Statul Islamic si Frontul Al Nosra (ramura siriana a organizatiei Al Qaida) care controleaza vaste regiuni din teritoriul Siriei.

Armistitiul precedent care trebuia sa intre in vigoare vinerea trecuta, conform unui acord mediat de Moscova si Washington, a fost ignorat de beligeranti.