Guvernul liberal canadian condus de Justin Trudeau a inaintat joi in parlament un proiect vizand abrogarea legii de retragere a cetateniei canadienilor cu dubla nationalitate gasiti vinovati de terorism, spionaj sau tradare, transmite AFP, citata de Agerpres.

Liberalii revin astfel asupra unei legi votate in 2015 sub precedentul guvern conservator. Decizia vine in contra-curent cu intentia Frantei de reformare a Constitutiei prin inscrierea retragerii cetateniei in cazul persoanelor cu dubla nationalitate responsabile de infractiuni teroriste. 'Aceasta lege a creat doua clase de canadieni. Noi credem ca nu exista decat o clasa de canadieni si ca toti acestia sunt egali', a declarat ministrul imigratiei, John McCallum, prezentand proiectul, o promisiune de campanie a lui Justin Trudeau.

'Toti canadienii care comit infractiuni ar trebui sa raspunda pentru faptele lor prin intermediul sistemului judiciar canadian', a explicat guvernul. Proiectul legislativ a fost depus joi in Camera Comunelor, in care liberalii condusi de Trudeau dispun de o majoritate confortabila. Potrivit unei surse din guvern, Canada ii va reacorda cetatenia singurei persoane careia i-a fost retrasa in baza legii actuale.

Este vorba despre Zakaria Amara, inchis pe viata in Quebec pentru punerea la cale, in 2006, a unor atentate in centrul orasului Toronto. Acestuia i-a fost retrasa cetatenia in toamna trecuta, in plina campanie electorala, la intrarea in vigoare a legii pregatite de fostul guvern conservator.