Rusia a inceput constructia unui mare santier in Extremul Orient si care are ca obiectiv sa produca pana in 2024 supertancuri petroliere si platforme plutitoare pentru exploatarea resurselor din Arctica, au anuntat joi autoritatile ruse, citate de AFP.

"Va fi cel mai mare si mai modern santier naval al Rusiei, precum primul specializat in constructia de nave de mare tonaj", a afirmat, intr-un interviu acordat cotidianului Rossiskaia Gazeta, seful Consiliului rus de Securitate, Nikolai Patrushev.

Acest nou santier denumit Zvezda ("Steaua") si situat la Bolshoi Kamen, la 40 km de Vladivostok, trebuie sa inceapa sa produca tancuri petroliere si spargatoare de gheata pana in 2020 si sa fie complet operational in 2024, potrivit lui Patrushev.

Planurile Moscovei risca insa sa fie afectate de dificultatile legate de climat si de logistica, de lipsa de personal calificat si de efectele sanctiunilor occidentale impuse pe fondul crizei ucrainene.

La inceputul lui august, Rusia a revendicat la Natiunile Unite suveranitatea a 1,2 milioane de kilometri patrati din Arctica, cu ambitia de a exploata vastele resurse de petrol si de gaz din zona.

Daca solicitarea este considerata legitima, va oferi Rusiei accesul la un potential de rezerve de hidrocarburi de 4,9 miliarde de tone, potrivit guvernului rus.

"Platoul continental rus si in special Arctica sunt zonele in care noi asteptam cea mai mare crestere de resurse si rezerve de petrol, precum si descoperirea de zacaminte importante", a subliniat Patrushev.

Intre altele, topirea gheturilor ar putea deschide noi rute maritime pentru comert in perioada verii incepand cu 2050, considera unii oameni de stiinta.

Rusia si-a multiplicat de mai multi ani manevrele militare de amploare in regiune, punand accentul pe importanta strategica a zonei pentru tara, care se viseaza "principala putere a Arcticii".