Votantii elvetieni vor decide la referendumul de sambata asupra mai multor probleme, de la deportarea strainilor ce incalca legea, pana la construirea unui al doilea tunel prin muntele Gotthar, transmite Reuters.

ElvetiaFoto: The Cambrian

Elvetia tine referendumuri de cateva ori pe an, sistemul de democratie directa insemnand ca votantii pot decide asupra legilor propuse si a initiativelor publice ce aduna minim 100.000 de semnaturi.

Cea mai "fierbinte" problema ce va fi decisa duminica este propunerea Partidului Poporului (SVP), formatiune anti-migratie, ca orice rezident strain sa fie automat deportat daca este condamnat pentru infractiuni grave, precum crima, dar si pentru contraventii precum depasirea limitei de viteza.

Potrivit proiectului de lege elaborat de SVP, strainii vor fi automat deportati dupa ce isi ispasesc pedeapsa pentru crima, viol si jaf armat, dar si pentru doua incalcari minore comise intr-o perioada de 10 ani, precum depasirea vitezei legale.

Un sondaj realizat de gfs.bern, arata ca votantii din Elvetia vor respinge, la limita, aceasta ultima propunere anti-imigratie.