Referendumul care va fi organizat de Ungaria pe tema cotelor de distribuire a refugiatilor risca "sa pericliteze bazele Uniunii Europene", avertizeaza ministrul de Externe din Italia, Paolo Gentiloni, citat de presa italiana, informeaza Mediafax.

"Din punct de vedere juridic, fiecare tara are dreptul sa ia propriile decizii, dar, la nivel politic, referendumul din Ungaria propune cetatenilor o intrebare controversata, indemnandu-i sa conteste decizii comune de la nivelul Uniunii Europene", atrage atentia seful diplomatiei italiene.

"O astfel de initiativa poate periclita bazele Uniunii Europene", avertizeaza Paolo Gentiloni.

In replica, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a argumentat ca intr-o democratie este "natural" sa fie consultati cetatenii.

Guvernul ungar a decis sa convoace un referendum pe tema sistemului distribuirii imigrantilor prin cote obligatorii, propus de catre Uniunea Europeana, a anuntat miercuri premierul Viktor Orban. Alegatorii ungari vor fi invitati sa raspunda la intrebarea: "Vreti sa permiteti Uniunii Europene sa impuna ca obligatorie mutarea unor cetateni care nu sunt unguri in Ungaria?", a declarat Viktor Orban, care s-a remarcat in ultimul an printr-o serie de masuri radicale pentru oprirea tranzitului extracomunitarilor.

Consiliul Uniunii Europene a stabilit, in septembrie 2015, sa distribuie pe baza de cote obligatorii 160.000 de refugiati extracomunitari ajunsi in spatiul UE. Polonia a votat in favoarea sistemului. Romania, Cehia, Slovacia si Ungaria au votat, in Consiliul UE pentru Justitie si Afaceri Interne, impotriva sistemului de relocare a imigrantilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobata. Dupa atentatele comise la Paris in noiembrie 2015, Polonia a semnalat ca nu va mai primi imigranti extracomunitari.