Acordul dintre liderii celor 28 de state membre ale UE privind reformele solicitate de Regatul Unit nu va putea fi invalisat de catre justitie, a declarat miercuri presedintele Consiliului European Donald Tusk, potrivit AFP.

Donald TuskFoto: Agerpres/Xinhua

"Decizia privind noul acord este in conformitate cu tratatele si nu poate fi casat de catre CJUE", Curtea de Justitie a Uniunii Europene, a declarat Tusk intr-un discurs in fata eurodeputatilor de la Bruxelles.

"Dar va intra in vigoare doar daca poporul britanic voteaza pentru mentinerea" Marii Britanii in Uniunea Europeana, a adaugat imediat presedintele Consiliului European.

Acest acord este "obligatoriu din punct de vedere legal si ireveribil", a confirmat polonezul Tusk, care s-a implicat personal in lungile negocieri intre premierul David Cameron si cei 27 de omologi europeni.

La randul sau, ministru britanic al Justitiei, Michael Gove, un eurosceptic declarat, a afirmat in prima parte a zilei ca acordul nu este obligatoriu din punct de vedere juridic.

Tusk a reiterat ca acordul nu contesta niciuna dintre "valorile de baza" ale Uniunii.

"Daca m-as fi indoit de acest lucru, n-as fi propus un astfel de acord", le-a spus europarlamentarilor, cerandu-le sa se asigure ca, in cazul in care britanicii voteaza pentru mentinerea in UE, compromisul va fi adoptat de camera.

"UE va respecta decizia poporului britanic", a dat asigurari Donald Tusk. "Daca ei voteaza pentru rupere (...), asta va schimba pentru totdeauna Europa, si va fi o schimbare in rau", a avertizat el.

"Nu este acesta momentul sa rupem Occidentul", le-a transmis Tusk.