China si Statele Unite au anuntat marti "progrese importante" spre o noua rezolutie a Consiliului de Securitate ONU contra Coreii de Nord si programului ei nuclear, potrivit declaratiilor ministrilor afacerilor externe ai celor doua tari Wang Yi si John Kerry, informeaza AFP si Reuters.

"Au fost facute progrese importante in consultarile noastre si avem in vedere posibilitatea de a ajunge la un acord asupra unui proiect de rezolutie pentru a-l vota in viitorul apropiat", a declarat Wang intr-o conferinta de presa la Departamentul de Stat cu secretarul de stat american John Kerry, citeaza Agerpres.

Secretarul de stat a salutat de asemenea "progresul semnificativ" spre un text la ONU ce ar mari arsenalul de sanctiuni contra Phenianului ca represalii la un al patrulea test nuclear pe 6 ianuarie, condamnat de comunitatea internationala, inclusiv aliatul sau chinez.

"Noi nu acceptam programele nuclear si de rachete (balistice) ale Coreii de Nord si nu recunoastem Coreea de Nord ca un stat cu arme nucleare", a declarat Wang.

"Daca o rezolutie este aprobata (de Consiliul de Securitate), se va merge mult mai departe de ceea ce am votat in trecut", a notat Kerry.

Cei doi ministri chinez si american negociaza din ianuarie o inasprire a sanctiunilor ONU impotriva regimului comunist nord-coreean. Kerry s-a dus la Beijing la sfarsitul lunii ianuarie pentru a incerca sa convinga China sa faca mai multe presiuni asupra Coreii de Nord si a anuntat cu Wang o "accelerare" a consultarilor lor la ONU.