O iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana "ar ameninta locurile de munca si ar pune in pericol economia", au avertizat marti 198 de directori sau inalti responsabili de companii britanice, intr-o scrisoare deschisa publicata de cotidianul The Times, potrivit AFP.

"Parasirea UE ar descuraja investitiile, ar ameninta locurile de munca si ar pune in pericol economia. Marea Britanie va fi mai puternica, mai sigura si mai bogata daca ramane membra a UE", spune semnatarii, printre care figureaza 36 de presedinti sau directori generali din cele 100 de mari companii reprezentate in indicele FTSE-100 al Bursei din Londra.

Evocand compromisul obtinut vineri la Bruxelles de David Cameron, acesti lideri economici considera ca premierul britanic a "obtinut un angajament din partea UE".

"In urma renegocierii conduse de primul ministru, credem ca e de preferat pentru Marea Britanie sa ramana intr-o Uniune Economica reformata", adauga acestia, cu patru luni inainte de referendumul in care britanicii se vor pronunta asupra mentinerii tarii lor in UE.

"Companiile au nevoie de un acces fara restrictii la piata europeana de 500 de milioane de persoane pentru a putea continua sa creasca, sa investeasca si sa creeze locuri de munca", potrivit sursei citate.

Lista semnatarilor include nume precum seful Vodafone, Vittorio Colao, al Marks and Spencer, Marc Bolland, sau directorul general al BT Group, Gavin Patterson. Lipsesc insa liderii unor companii britanice emblematice precum supermarketurile Tesco si Sainsbury's sau banca Barclays.

Tesco a precizat, intr-o declaratie citata de The Guardian, ca referendumul reprezinta o decizie pentru poporul britanic si, indiferente de ea, se va "concentra in continuare pe servirea interesului clientilor".

Un purtator de cuvant al Sainsbury's a precizat ca este vorba despre o "organizatie apolitica" iar votul reprezinta o "chestiune pentru poporul britanic".

Times publica de asemenea o scrisoare a secretarului general al Trade Union Congress, confederatia sindicatelor britanice, Frances O'Grady, care critica sustinerea anuntata de Boris Johnson, charismaticul primar conservator al Londrei, pentru tabara pro-Brexit.

"Nu e mare lucru pozitiv pentru muncitori" in "viziunea lui Boris Johnson a unei Mari Britanii in afara Europei", spune aceasta.