Numarul migrantilor si refugiatilor ce au ajuns deja in Grecia si Italia anul acesta a crescut enorm fata de aceeasi perioada din 2015 iar sute dintre acestia sunt blocati langa frontiere europene din cauza noilor restrictii impuse , a anuntat marti Organizatia Internationala pentru Migratie, citata de Reuters.

Migranti blocati la granita Greciei cu MacedoniaFoto: Captura YouTube

Cel putin 102.500 de oameni au ajuns pe insulele elene si 7.500 in Peninsula, a transmis OIM printr-un comunicat.

"Am atins aceasta cifra in doua luni, fata de anul trecut cand am atins-o in vara", a spus Itayi Viriri, purtator de cuvant al OIM.

In 2015, "borna" de 100.000 de persoane nu a fost atinsa pana la finalul lunii iunie, potrivit datelor Organizatiei.

Vasta majoritate a noilor sositi provin din Siria Afganistan si Irak.

“Peste 410 migranti si refugiati si-au pierdut viata in aceasta perioada, ruta din estul Mediteranei dintre Turcia si Grecia continuand sa fie cea mai periculoasa, cu 321 de morti”, afirma sursa citata.

Exista temeri cu ce s-ar putea intampla in Grecia, unde fluxul de migranti continua sa vina dinspre Turcia spre insulele elene.

Marti dimineata, inca 1.250 de migranti au ajuns in Atena cu feribotul, ei fiind adusi de pe trei insule elene.

“Fluxurile sunt in crestere, si mai multe nave vor veni, a declarat primarul din Pireu, Yannis Moralis, in timpul unei vizite la statia portuara unde s-au adunat migrantii.

El a spus ca terminalele portului sunt pline, mai ales cu femei si copii: “Este o situatie dificila, nu numai pentru Pieru, dar si pentru tara”.

Unii dintre migranti au bilete de autobuz pentru Idomeni (la granita cu Macedonia), dar nu este clar daca li se va permite sa calatoreasca la nord de Atena.

Politia elena a inceput sa ia migrantii de la granita Greciei cu Macedonia martidupa ce restrictiile de tranzit impuse de Macedonia au blocat sute dintre ei la frontiera,.

Migrantii s-au adunat pe liniile de tren in zona Idomeni luni dupa ce au incercat sa forteze trecerea spre Macedonia, furiosi din cauza amanarilor si restrictiilor suplimentare privind trecerea granitei.