Italia este de acord sa lase sa decoleze de pe teritoriul ei drone pentru a apara fortele conduse de SUA impotriva Statului Islamic in Africa de Nord, a declarat luni un oficial din Ministerul Apararii italian, relateaza Reuters., citat de Agerpres.

Acordul acopera doar misiuni defensive si nu actiuni ofensive, cum ar fi atacul asupra unei tabere de antrenament a jihadistilor la Sabratha in Libia, care a ucis zeci de persoane saptamana trecuta.

Italia va decide daca va autoriza decolarea dronelor de la baza aeriana Sigonella din Sicilia de la caz la caz si numai daca scopul fiecarei misiuni este de a proteja personalul pe teren. Nicio cerere nu a fost facuta pana acum pentru utilizarea dronelor si ele nu au fost inarmate, a precizat oficialul, care a cerut sa nu ii fie mentionat numele.

Responsabilii americani incearca sa convinga Italia sa le permita sa efectueze astfel de operatiuni de la baza aeriana Sigonella de mai mult de un an, potrivit Wall Street Journal, citat de Reuters.

Statul Islamic exploateaza haosul din Libia, unde doua guverne rivale isi disputa puterea de la rasturnarea lui Muammar Gaddafi in 2011, pentru a stabili baze si efectua raiduri atat in Libia cat si in Tunisia vecina.

Atacul SUA de saptamana trecuta asupra unei astfel de baze, la Sabratha, in apropiere de granita tunisiana, l-a vizat pe Noureddine Chouchane, un militant tunisian avand legatura cu doua raiduri din Tunisia ce au facut zeci de morti, majoritatea turisti. Aparatul de zbor care a efectuat acest atac a decolat de la o baza din Marea Britanie, aminteste Reuters.

Italia a declarat in repetate randuri ca nu va lua parte la lovituri militare in Libia fara solicitarea expresa a unui guvern recunoscut.

Responsabilii americani fac presiuni pentru ca dronele destinate operatiunilor ofensive ca cea de la Sabratha sa decoleze din Sicilia, dar oficialii italieni le-au ignorat pana acum, de teama opozitiei interne, potrivit Wall Street Journal.