Presedintele Statelor Unite ale Americii, Barak Obama, l-a indemnat luni in timpul unei discutii telefonice pe omologul sau rus, Vladimir Putin, cu privire la necesitatea de a respecta acordul de pace din estul Ucrainei, scrie AFP.

Obama a subliniat, in special, importanta respectarii incetarii focului si permiterea accesului misiunii observatorilor OSCE in zona de conflict. De asemenea, presedintele SUA a solicitat un acord "rapid" cu privire la modalitatile de organizare a alegerilor "libere si corecte" in estul Ucrainei.

Kievul si occidentalii acuza Rusia de inarmarea separatistilor si desfasurare de trupe in zona de conflict, cel mai sangeros din Europa dupa razboaiele balcanice din anii 90.

Moscova neaga vehement acuzatiile, dar rolul sau in criza ucraineana i-a adus sanctiuni economice severe si cea mai grava deteriorare a relatiilor sale cu Occidentul.

Washingtonul a anuntat ca sanctiunile ar putea fi ridicate in lunile urmatoare, daca Rusia aplica in intregime acordurile semnate la Minsk in februarie 2015.