Mai multe sucursale apartinand unor banci rusesti - Sberbank, VTB si Alfa - au fost vizate de atacuri in Ucraina unde sentimentele antiruse sunt in plina crestere, informeaza AFP.

In Liov, bastion nationalist din vestul tarii, doua sucursale ale bancii Sberbank (publica) si o alta a VTB au fost vizate de cocktailuri Molotov in noaptea de duminica spre luni, a informat politia ucraineana.

Incendiil care au izbucnit au provocat daune considerabile in cazul a doua dintre institutiile bancare vizate. A treia nu a avut decat un geam spart, a precizat politia intr-un comunicat de presa.

La Mariupol, ultimul mare oras din estul separatist prorus controlat de Kiev, cativa necunoscuti au spart geamurile unei sucursale a Sberbank duminica, scrie luni un site de informatii local.

In centrul Kievului, militanti ai extremei dreapta au vandalizat sambata dimineata doua sucursale ale Sberbank si aLfa, precum si cladiri ale grupului System Capital Management (SCM), al carui proprietar este Renat Akhmetov, omul de afaceri cel mai bogat din tara, acuzat ca a facilitat jocul separatistilor la inceputul rebeliunii din 2014.

Birourile Alfa au fost complet jefuite, in timp ce celelalte cladiri s-au ales cu geamurile spartecu pietre, potrivit jurnalistilor AFP si presei ucrainene.

Atacurile au fost condamnate pe retelele sociale de catre o parte a internautilor, insa altii au argumentat ca firmele rusesti nu ar trebui sa functioneze in aceasta tara vizata de "agresiune militara" a Moscovei.

Dupa caderea regimului prorus al presedintelui Viktor Ianukovitch, in februarie 2014, Rusia a anexat in lunile urmatoare peninsula ucraineana Crimeea. la putin timp dupa, un conflict armat a izbucnit in estul tarii, provocand moartea a peste 9.000 de persoane.