Fortele militare loiale guvernului libian au anuntat duminica faptul ca au recucerit mai multe zone din mainile luptatorilor islamisti in Benghazi, printre care si portul Marisa, cu importanta strategica, anunta Reuters.

Armata nationala libiana a anuntat ca a preluat controlul orajului Ajdabiya, cu 150 km mai la sud de Benghazi, un alt oras pentru care au luptat cu grupurile islamiste.

Libia a devenit scena unor conflicte violente odata cu revolutia pentru inlaturarea lui Muamma Gaddafi din 2011, factiunile armate ce sustin guvernele rivale din Tripoli luptand cu fortele estice pentru putere si resursele petrolifere ale tarii.

Luptatorii islamisti s-au folosit de golul din securitate pentru a-si extinde influenta, militantii loiali Statului Islamic ajungand sa controleze orasul Sirte, la vest de Ajdabiya.

Benghazi, cel de-al doilea oras ca marime din Libia, a fost martorul celor mai sangeroase conflicte, violentele escaladand in momentul in care comandantul militar Khalifa Haftar a lansat o companie impotriva islamistilor in 2014.

Mounthir al-Khartoush, un purtator de cuvant al batalionului 309 din armata libiana, a declarat ca, pe langa portul Marisa, armata a preluat controlul si asupra zolnelor din Al-Halis si si si-a continuat avansul in districtul Boatni, ce sambata a devenit scena unor lupte sangeroase.

Cel putin 3 soldati si 15 luptatori islamisti au murit in ciocnirile de vineri, au anuntat militantii.

Marisa reprezinta un castig semnificativ pentru armata, in conditiile in care grupurile islamiste se foloseau de port pentru a livra luptatorilor armament si alte resurse.

„Capturand portul Marisa, am taiat complet aprovizionarea liniei intai a grupurilor islamiste din vestul Benghazi-ului”, a mai spus Khartoush.