Cel putin 30 de persoane au fost ucise si alte zeci au fost ranite, duminica, intr-o serie de atentate, intre care unul cu masina-capcana, comise in apropiere de un sanctuar siit situat la sud de capitala Damasc, au informat televiziunea de stat si un ONG, citate de AFP.

Razboiul din SiriaFoto: Captura YouTube

Televiziunea de stat a raportat un numar de 30 de morti in trei atentate, unul cu masina-capcana si doua comise de atacatori kamikaze.

"Atentatele au coincis cu terminarea orelor in scoli, ucigand mai multi elevi", a precizat televiziunea.

Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) a informat la randul sau ca cel putin 31 de persoane au fost ucise si alte zeci au fost ranite in patru atentate.

"A fost o masina-capcana si doi kamikaze care s-au aruncat in aer. Cu privire la a patra explozie, nu se stie daca a fost o bomba sau o alta masina capcana", a precizat OSDO.

La sfarsitul lunii ianuarie, cel putin 70 de persoane au fost ucise intr-o tripla explozie produsa in apropiere de acest sanctuar, un atentat revendicat de gruparea extremista Statul Islamic (SI).

Sanctuarul de la Sayeda Zeinab este un important lacas de cult al comunitatii siite, care adaposteste mausoleul uneia dintre nepoatele profetului Mahomed.

Cel putin 57 de morti intr-un dublu atentat la Homs

Tot duminica, cel putin 57 de persoane au fost ucise intr-un dublu atentat cu masina-capcana comis in orasul Homs, din centrul Siriei, potrivit OSDO, organizatie ce dispune de o vasta retea de surse medicale si de militanti pe intreg teritoriul tarii aflate in razboi. Alte zeci de persoane au fost ranite, a precizat ONG-ul.

Potrivit OSDO, acesta este cel mai sangeros atentat comis la Homs, al treilea cel mai important oras din tara, dupa dublul atentat ce a lovit o scoala din cartierul Akrama, loial regimului, in octombrie 2014, ucigand cel putin 55 de persoane, dintre care 49 de copii.

Orasul Homs este in mare parte controlat de regimul de la Damasc si este in mod frecvent teatrul unor atentate cu bomba.

Cartierul Al-Zahra, in care a avut loc atacul de duminica, a fost indeosebi lovit de numeroase atentate. Luna trecuta, un dublu atentat sinucigas revendicat de Statul Islamic s-a soldat cu 22 de morti.