Prefectura Pas-de-Calais a emis un ordin de expulzare a migrantilor din zona de sud a taberei situate la iesirea din Calais, in pofida unui apel prin care opt asociatii au cerut Guvernului francez sa-si amane acest plan, relateaza Mediafax.

Jungla de la CalaisFoto: UNHCR.org

Ordinul, emis vineri, le da migrantilor termen sa paraseasca zona pana marti si precizeaza ca fortele de ordine vor proceda, incepand de miercuri, la o evacuare treptata.

Cele opt asociatii au avertizat ca desfiintarea a jumatate din "jungla" de la Calasis nu va face altceva decat "sa sporeasca tensiunile si sa fragilizeze si mai mult" situatia migrantilor care traiesc in aceasta tabara improvizata.

Ministrul de Interne Bernard Cazeneuve le-a raspuns printr-un e-mail ca aceasta evacuare urmeaza sa fie pusa in aplicare, insa "in mod treptat si cu rspectarea persoanelor".

Intrebat in acest sens intr-o interventie pe postul France Inter, presedintele francez Francois Hollande a subliniat ca puterile publice vor proceda astfel incat in tabara sa ramana cat mai putine persoane. "Vom continua sa actionam pentru ca persoanele sa poata sa fie gazduite in mod demn", a spus el.

Fabienne Buccio, prefectul Pas-de-Calais, a anuntat in urma cu o saptamana mutarea a aproximativ 1.000 de migranti din zona de sud a taberei in Centrul de primire provizorie (CAP) de la Calais si in Centrele de primire si orientare (CAO) din Franta.

Unii migranti au acceptat sa se mute in tabara infiintata de stat, insa altele au ramas pe loc. Insa prefectura considera ca un numar insuficient de migranti a parasit partea de sud a taberei, care urmeaza sa fie desfiintata.

Autoritatile intentioneaza sa reduca numarul migrantilor de la Calais la 2.000, si anume 1.500 sa fie transferati intr-o tabara care respecta norme in domeniul umanitar, iar 400 in Centrul de primire de noapte "Jules Ferry" pentru femei si copii.

Prefectura apreciaza ca 2.687 de migranti au parasit tabara de la Calais, incepand de de la 27 octombrie si pana in prezent, pentru a se muta intr-un CAO.

In total, aproximativ 4.000 de migranti, potrivit asociatiilor, se afla in prezent in tabara infiintata de stat, in cea care urmeaza sa fie desfiintata si in centrul de primire de noapte pentru femei si copii.