Iranul a efectuat prima livrare de titei spre Europa de la ridicarea sanctiunilor - patru milioane de tone - a anuntat Hamid Baeidinejad, director in cadrul Ministerului de Externe de la Teheran, pe pagina sa de Instagram, obiectivul fiind majorarea livrarilor in regiune cu 1,5 milioane de barili pe zi (bpd), transmit Reuters si Fars, preluate de Agerpres.

Tanker petrolierFoto: www.richard-seaman.com

Teheranul a trimis petrolul de la terminalul Kharg Island catre Constanta si alte porturi europene, beneficiarele fiind grupul rus Lukoil, firma franceza Total si rafinaria spaniola Compania Espanola de Petroleosbdin.

"Iranul incearca sa-si refaca productia de titei dupa ridicarea sanctiunilor in ianuarie, obiectivul fiind majorarea productiei si a exporturilor catre Europa in acest an cu 1,5 milioane de barili pe zi", a precizat Hamid Baeidinejad.

In Bulgaria, Lukoil detine rafinaria din Burgas, care are o capacitate de productie de 9,8 tone pe zi in timp rafinaria Petrotel de la Ploiesti proceseaza anual 2,4 milioane de tone de benzina si motorina.

Iranul are cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume si este pe locul patru in privinta rezervelor de titei.