Armata americana dispunea in timpul Razboiului Rece de arme atomice in Okinawa, inainte de a-i retroceda Japoniei arhipelagul situat strategic in Oceanul Pacific, potrivit unor documente recent declasificate de catre Washington, relateaza sambata AFP, citata de Agerpres.

Okinawa, JaponiaFoto: Google Maps

Pentagonul a declasificat toate informatiile referitoare la faptul ca "arme nucleare americane fusesera desfasurate in Okinawa inainte de retrocedarea sa Japoniei pe 15 mai 1972", scrie Ministerul american al Apararii pe unul dintre site-urile sale.

Situata in extremitatea sudica a arhipelagului nipon, Okinawa reprezinta un punct strategic in caz de conflict in Asia.

Un institut de cercetari independent, National Security Archive, a salutat vineri declasificarea documentelor respective, reamintind totodata ca fotografii ale armatei aerului a SUA in care erau aratate arme atomice pe insula fusesera publicate in urma cu peste 25 de ani. Guvernul a pierdut timp si resurse "colosale" intarziind declasificarea acestor informatii, este de parere institutul.

Japonia a recunoscut in 2010 existenta unor acorduri secrete incheiate cu SUA in 1969. Unul le permitea navelor si avioanelor americane dotate cu arme nucleare sa faca escala in Japonia, iar altul autoriza depozitarea de arme nucleare la bazele americane din Okinawa.

Japonia este singura tara care a fost tinta unor atacuri nucleare. Bombele atomice lansate de SUA in august 1945 la Hiroshima si Nagasaki s-au soldat cu peste 210.000 de morti, fortand Japonia sa capituleze la incheierea celui de-al doilea razboi mondial.