Fabricantii de arme din Statele Unite isi intaresc campaniile de marketing ale caror tinta sunt copiii, propunand pusti 22 LR usoare pentru baieti si pistolete roz pentru fete. Sunt considerati potentiali clienti copiii de scoala primara, cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani, conform unui raport realizat de Violence Policy Center, o asociatie de lupta impotriva violentelor comise prin arme de foc.

"Avand in vedere ca principala lor clientela - barbatii albi - este pe cale sa imbatraneasca si sa moara, industria armelor de foc isi intoarce privirile asupra copiilor din America. Asa cum industria tutunului cauta noi fumatori ca sa-i inlocuiasca cei in varsta, fabricantii de arme cauta noi tragatori carora sa le vanda produsele lor letale", scrie raportul citat de AFP.

Constatand ca aceste eforturi de marketing "se intensifica" in directia tinerilor, Violence Policy Center da ca exemplu o serie de carabine 22 LR special concepute pentru copii, in culori vii precum cele ale creioanelor de colorat. Aceste pusti sunt deliberat fabricate cu mai mult plastic, pentru a fi mai usoare si pentru a fi mai attractive in randul copiilor.

In spatele acestor campanii se afla deseori puternica organizatie National Rifle Association (NRA), cea care face cel mai intens lobby in favoarea armelor in America si care incearca sa ii convinga pe parinti sa le ofere copiilor lor primul contact cu armele cat mai devreme posibil.

Tinerii cititori au astfel posibilitatea sa se aboneze la revista 'Junior Shooters' si sa isi procure toate echipamentele de tanar vanator, de la tinuta de camuflaj la pusti autentice.

Nu este neobisnuit in Statele Unite ca minorii sa fie invatati sa traga cu gloante reale, pana nu au implinit varsta de 12 ani, in pofida riscului de ranire si a faptului ca cei mai multi nu sunt constienti de pericolul la care se expun.

In prezent, o treime dintre copiii americani au cel putin o arma. Doua milioane dintre ei traiesc in apropierea unei arme nesecurizate, conform organizatiei Everytown for Gun Safety.

In fiecare saptamana in SUA are loc cate un grav accident care implica un copil si o arma de foc. In unele zone, armele de foc au devenit a doua cauza a mortalitatii infantile, dupa accidentele auto.