Pentagonul a cerut Rusiei sa evite zonele din nordul Siriei unde fortele sale speciale instruiesc combatanti locali ce lupta impotriva organizatiei jihadiste Statul Islamic (SI), au declarat joi responsabili militari americani.

Aceasta cerere surprinde deoarece Departamentul Apararii SUA a afirmat in mod repetat ca nu coopereaza cu Moscova in timp ce, cele doua tari efectueaza fiecare o campanie de lovituri aeriene in Siria, noteaza AFP, citata de Agerpres.

Statele Unite au cerut Moscovei sa evite sa ia drept tinte "zone intinse" din nordul Siriei "pentru a garanta un nivel de siguranta fortelor noastre la sol", a declarat general-locotenentul Charles Brown, seful fortelor aeriene americane in Orientul Mijlociu.

La randul ei, Rusia a cerut coalitiei conduse de Statele Unite sa evite sa se apropie de mici aerodromuri folosite de aviatia ei militara, a subliniat Brown. "Ei nu vor ca noi sa survolam aproape (de aceste instalatii)... In general, noi nu zburam in aceste zone, deci nu prezinta o problema", a adaugat el.

Rusia a onorat cererea Statelor Unite, a asigurat purtatorul de cuvant al Pentagonului, Peter Cook, precizand ca Washingtonul a transmis Moscovei doar informatii despre localizarea generala a fortelor sale speciale si nu sectoare specifice.

Pentagonul a anuntat anul trecut trimiterea a 50 de membri ai fortelor sale speciale pentru a antrena combatanti ostili SI care controleaza teritorii din Siria si Irak. Cu toate acestea, Statele Unite nu fac nicio referire la localizarea precisa a acestor soldati.