Rusia acuza Turcia ca ajuta gruparea jihadista Stat Islamic (SI) sa recruteze cetateni din fosta URSS pentru a lupta in Siria, intr-o scrisoare adresata Consiliului de Securitate al ONU, relateaza AFP.

Aceste acuzatii intervin in momentul in care relatiile dintre cele doua tari sunt foarte tensionate.

Moscova a acuzat in mai multe randuri Ankara ca lasa sa treaca in Siria jihadistii straini.

Potrivit acestei scrisori, datata 10 februarie, "reprezentantii ai SI, cu ajutorul serviciilor turcesti de informatii, au creat o vasta retea in Antalia (Turcia) pentru a recruta indivizi sositi in Turcia din fosta URSS cu scopul de a permite participarea lor la conflictul sirian si, poate, transferul lor in Rusia".

Scrisoarea citeaza numele mai multor "recrutori" veniti din Kirghizstan, Azerbaidjan sau Caucazul rusesc.

Recrutarile au loc in special in inchisorile turcesti, acuza aceasta scrisoare: persoanele responsabile cu recrutarea ofera detinutilor care accepta "sa se angajeze in activitati teroriste" serviciile unui avocat si posibilitatea "unui acord" cu justitia turca.

Sursa citata afirma ca "in septembrie 2015, un grup de o mie de combatanti SI veniti din tarile din Europa si Asia Centrala a fost transportat din Turcia in Siria prin punctul de trecere Gaziantep".

Moscova acuza in aceasta scrisoare serviciile turce de informatii ca ajuta de la finele lui 2015 organizarea transportului cu ajutorul avioanelor militare turcesti a combatantilor SI din Siria in Yemen.