Liderii europeni incearca joi si vineri, la Bruxelles, sa obtina un compromis pentru mentinerea Marii Britanii in UE si salvarea unitatii europene, deja amenintata de cea mai grava criza migratorie dupa 1945, scrie AFP.

18:20 Angela Merkel: Mai sunt lucruri de rezolvat dar pe ansamblu ma indrept spre discutie cu atitudinea ca toti dorim sa facem totul pentru a crea conditiile ca Marea Britanie sa ramana o parte a UE. Din punctul de vedere al Germaniei, acest lucru e important, dar desigur va depinde de cetatenii britanici sa decida in cele din urma

17:15 Francois Hollande: Un accord este posibil dar "nu putem impiedica Europa sa avanseze"

15:30 Premierul britanic David Cameron a declarat joi ca guvernul sau sa nu va accepta un acord care nu raspunde nevoilor Marii Britanii, transmite AFP.

Seful executivului european, Jean-Claude Juncker, s-a declarat "destul de increzator" si convins ca Marea Britanie va fi un "membru constructiv si activ al UE", inaintea acestui summit care incepe la ora 16,00 GMT.

"Sunt destul de increzator asupra faptului ca vom ajunge la un acord in cadrul summitului", a declarat acesta, la Bruxelles, cu cateva ore inainte de deschiderea reuniunii celor 28 de sefi de guvern si de stat care ar trebui sa dureze doua zile si sa fie consacrata, in mare parte, chestiunii "Brexit".

"Sunt convins ca Marea Britanie va fi un membru constructiv si activ al UE", a spus presedintele executivului european.

Seful Consiliului European, Donald Tusk, care va conduce reuniunea, a avertizat insa ca raman "divergente legate de anumite puncte politice care vor fi dificil de depasit", in scrisoare in care sunt invitati cei 28 de sefi de stat si de guvern.

15:30 Premierul britanic David Cameron a declarat joi ca guvernul sau sa nu va accepta un acord care nu raspunde nevoilor Marii Britanii, transmite AFP.