Tarile Europei Centrale au afirmat miercuri ca isi vor intari protectia frontierelor daca acordul incheiat intre Uniunea Europeana si Turcia pentru reducerea fluxului de migranti nu va fi pus in aplicare intr-un mod eficient, a anuntat un responsabil european, potrivit AFP.

"In cazul in care un aflux de 1.500-2.000 de persoane pe zi continua pana la mijlocul lunii martie, va fi clar ca Turcia nu-si respecta promisiunile si ca noi avem nevoie de un alt tip de protectie a frontierei europene", a declarat miercuri secretarul de stat pentru afaceri europene, Tomas Prouza, in fata presei de la Praga.

Urmatorul summit al Consiliului European, considerat a fi unul crucial in aceasta problema, este prevazut sa aiba loc la mijlocul lunii martie, aminteste in acest context AFP.

La randul lor, tarile din "Grupul de la Visegrad" (Ungaria, Polonia, Republica Ceha, Slovacia) au promis Bulgariei si Macedoniei ca le vor ajuta sa blocheze frontiera lor cu Grecia daca granita cu Turcia nu va fi securizata pana la mijlocul lunii martie.

Aceasta optiune ar lasa Grecia in mare masura singura in fata afluxului de migranti, plasand-o de fapt in afara spatiului Schengen de libera circulatie.

Premierul slovac Robert Fico a declarat in aceasta saptamana ca Grecia nu a putut, in opinia sa, "sa-si respecte obligatiile in materie de protectie a frontierei Schengen", oferind 300 de politisti pentru a ajuta Macedonia si Bulgaria sa-si protejeze frontiera cu Grecia.

Turcia si UE au semnat la sfarsitul lunii noiembrie un "plan de actiune" care prevede un ajutor european de 3 miliarde de euro catre autoritatile turce in schimbul angajamentului lor de a controla mai bine frontiera si de a combate traficantii.

Potrivit acestui plan, refugiatii care vin in principal din Siria si Irak vor fi distribuiti apoi in cadrul UE, in virtutea unui sistem de cote obligatorii.

Majoritatea statelor membre UE manifesta putin entuziasm pentru aceasta idee.

Se asteapta ca summitul UE, convocat joi si vineri la Bruxelles, sa ajunga la un acord pentru a evita o iesire a Marii Britanii din cadrul Uniunii, dar reuniunea la varf va aborda, de asemenea, si criza migratiei care afecteaza Europa intr-un mod fara precedent dupa 1945.