Cel putin 500 de rebeli sirieni au traversat miercuri frontiera turca pentru a merge in orasul sirian Azaz din provincia Alep, unde rebeliunea a inregistrat o serie de infrangeri in fata armatei si a fortelor kurde, potrivit unui ONG, citat de agentia France Presse.

"Cel putin 500 de rebeli au traversat postul de frontiera Bab Al-Salame pentru a merge in orasul Azaz de unde vor sa acorde un ajutor important insurgentilor in fata inaintarii fortelor kurde in nordul provinciei", a declarat directorul Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), Rami Abdel Rahmane, potrivit Agerpres.

"Transferul rebelilor s-a facut sub supravegherea autoritatilor turce", a adaugat el.

"Este vorba despre luptatori islamisti si neislamisti, toti inarmati", a continuat directorul OSDO, fara sa ofere alte detalii.

La 14 februarie, aproape 350 de rebeli au trecut granita pe la postul Atme, dotati cu arme usoare si grele.

In urma unei vaste ofensive a armatei sprijinite de loviturile aeriene ruse, rebelii au pierdut mai multe orase si localitati din provincia Alep care este considerata bastionul lor.

Profitand de slabirea insurgentilor, fortele kurde, care cauta sa realizeze propriul proiect de autonomie, au inregistrat progrese in aceasta provincie fragmentata sub controlul regimului, rebelilor, jihadistilor si kurzilor. Acestia din urma au cucerit printre altele orasul Tall Rifaat.

Ca principal bastion rebel mai ramane doar Azaz, din vecinatatea granitei cu Turcia, si Marea, mai la sud, in prezent aproape incercuit de fortele kurde la vest si de extremistii din Statul Islamic la est.

Alarmata de inaintarea fortelor kurde in apropierea granitei sale, Turcia, care sustine rebeliunea impotriva lui Bashar Al-Assad, a bombardat dupa miezul noptii pentru a cincea zi consecutiv pozitiile detinute de acestea, in special la Tall Rifaat.