Reportajul BBC care dezvaluie o prietenie "intensa" intre Ioan Paul al II-lea si o femeie casatorita seamana cu "o gluma de Sfantul Valentin", a declarat ironic directorul Bibliotecii nationale poloneze, unde sunt scrisorile aflate la originea acestei ipoteze.

"Este o gluma, nimic serios", a declarat pentru AFP directorul Tomasz Makowski."

"Amintiti-va ca in anii '70, SB (politia politica poloneza) avea microfoane peste tot si urmarea indeaproape episcopii. Nu ar fi stiut ce a descoperit un ziarist britanic?", a intreabat el retoric.

Dupa ce a citit toate cele 350 de scrisori din arhivele Bibliotecii nationale poloneze, Makowski considera ca reportajul BBC lasa loc unor ambiguitati: "Se spune ca papa nu a incalcat juramantul de celibate, dar in acelasi timp sugereaza exact contrariul".

Potrivit acestuia, fotografiile publicate de BBC ii prezinta pe Karol Wojtyla si Anna Teresa Tymieniecka ca si cum ar fi singuri, dar in realitate ei erau in excursii cu caiacul sau pe munte, impreuna cu un grup de mai multe persoane. Totodata, expresii care ar trada o oarecare tandrete intre cei doi, precum "esti un dar al Domnului", erau folosite de fostul suveran pontif in raporturile cu toti prietenii sai.

"Cei care nu stiu acest lucru trag concluzii fara nicio legatura cu realitatea", afirma directorul prestigioasei institutii culturale.