Fostul secretar general al Natiunilor Unite Boutros Boutros-Ghali a murit la varsta de 93 de ani, a anuntat marti ambasadorul Venezuelei, Rafael Ramirez, care prezideaza Consiliul de Securitate in luna februarie, scrie AFP.

"Am fost informati ca fostul secretar general Boutros Boutros-Ghali a decedat", a declarat acesta.

Diplomatul egiptean a fost primul african care a ocupat postul de secretar general, in perioada 1992 - 1996.

Nascut in 14 noiembrie 1922 la Cairo, Boutros Boutros-Ghali provine dintr-o mare familie a minoritatii crestine copte din Egipt. Bunicul sau, asasinat in 1910, a fost prim ministru. Dupa ce si-a facut majoritatea studiilor la Paris, a devenit profesor de drept universitar la Universitatea din Cairo si a publicat numeroase opere dedicate relatiilor internationale.

Boutros Boutros-Ghali a devenit ministru de Externe in octombrie 1977. In cei 14 ani de mandat, a jucat un rol cheie in incheierea acordurilor de pace egiteano-israeliene de la Camp David (1978), si apoi tratatul de pace (1979).

Specialist in raporturile Nord-Sud, a fost principalul artizan al politicii africane a Egiptului.

A fost ales la ONU in euforia sfarsitului Razboiului Rece si dupa razboiul din Golf, a trebuit sa faca fata unor numeroase crize, cu conflictele din fosta Iugoslavie, Somalia, Orientul Mijlociu si genocidul din Rwanda.

Dupa moartea in Somalia a 18 soldati americani la finele lui 1993 si atitudinea ONU in dosarele Iugoslavia si Rwanda, a devenit tapul ispasitor in special pentru SUA, care si-a opus dreptul de veto la realegerea sa.

A fost primul secretar general al Francofoniei, in 1997 - 2002.