Turcia este pregatita sa participa la o interventia militara terestra in Siria, singura, in opinia sa, capabila sa puna capat razboiului civili in curs, dar doar alaturi de aliatii sai, a declarat marti un inalt oficial turc, care a preferat sa-si pastreze anonimatul, potrivit AFP.

"Ne dorim o operatiune terestra cu aliatii nostri internationali (...) Fara operatiuni la sol este imposibil sa oprim luptele din Siria", a declarat acest oficial.

El a confirmat insa ca nu se pune problema pentru Turcia sa se lanseze singura intr-o astfel de interventie. "Nu va exista o operatiune militara unilaterala a Turciei in Siria", a subliniat el.

Sambata, ministrul turc al Afacerilor externe, Mevlut Cavusoglu, declarase ca Turcia si Arabia Saudita ar putea efectua o interventie terestra impotriva gruparii Stat Islamic pe teritoriul sirian.

Turcia si Arabia Saudita fac parte din coalitia internationala antijihadista condusa de Statele Unite si care efectueaza lovituri aeriene impotriva SI in Siria si in Irak.

Incepand de sambata, artileria turca bombardeaza zilnic pozitii controlate de combatantii kurzi in Siria, in conditiile in care guvernul islamo-conservator de la Ankara i considera "teroristi".

Fortele Partidului de Uniune Democratica (PYD) si militiile din Unitatile de Protectie a Poporului (YPG) au profitat recent de ofensiva lansata de armata regimului de la Damasc, sustinuta de aviatia rusa, in zona Alep pentru a prelua controlul asupra mai multor sectoare controlate anterior de rebelii sirieni.

Tirurile de obuze lansate de turci impotriva YPG au sustinut zvonurile legate de o operatiune terestra in Siria.