Premierul britanic David Cameron a fost de acord cu tinerea unei sedinte de guvern de urgenta vineri, daca reuseste sa obtina un acord privind reformele UE pe care le doreste la summit-ul din Bruxelles, informeaza The Guardian.

David CameronFoto: Gov.uk

Decizia este vazuta ca o concesie facuta ministrilor eurosceptici care se temeau ca nu-si pot exprima pozitia in timpul in care premierul foloseste weekend-ul pentru a face campanie in favoarea ramanerii in UE.

Cameron va folosi sedinta de guvern, care va trebui tinuta vineri seara după prezentarea concluziilor consiliului european din Bruxelles, pentru a declansa ridicarea formala a responsabilitatii colective a cabinetului sau.

Acest lucru inseamna ca ministrii care vor sa faca campanie pentru iesirea Marii Britanii din UE vor fi liberi sa respinga intelegerea UE.

Premierul va stabili si data referendumului privind Brexitul, probabil 23 iunie.

Cameron a spus clar ca va impune unele restrictii ministrilor care vor ca britanicii sa paraseasca UE. Ei sunt asteptati sa nu faca o campanie agresiva, iar Cameron nu va fi tolerant cu sustinatorii pozitiei anti-UE ce si-au prezentat in trecut prea putin - sau deloc - pozitiile eurosceptice.

Pachetul britanic de reforme este primul punct pe agenda summitului pentru joi dupa-amiaza si seara.

Asta inseamna ca exista posibilitatea ca se poate ajunge la o intelegere joi noapte, ceea ce i-ar permite premierului sa se intoarca la Londra dupa ce la summit se ajunge la un consens vineri privind criza migrantilor.