Slovacia sprijina deplin admiterea Bulgariei si Romaniei in Spatiul Schengen, a confirmat luni prim-ministrul slovac Robert Fico, citat de agentia TASR.

"Daca tarile care nu-si indeplinesc sarcinile pot fi parte a spatiului Schengen, atunci tarile care deja isi indeplinesc indatoririle fara nicio problema, cu siguranta ar putea fi acceptate", a declarat Fico, dupa un summit la Praga al premierilor tarilor din Grupul de la Visegrad (V4 - Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria) pe tema migratiei. Printre altele, el a considerat ca Turcia si Grecia ar putea sa nu fie in masura sa opreasca fluxul de migranti in Uniunea Europeana si de aceea trebuie pregatit un "Plan B" pentru protejarea granitelor Bulgariei si Macedoniei, citeaza Agerpres.

El a adaugat ca exista un consens in V4 privind inchiderea spatiului Schengen ermetic si stabilirea unui singur punct de intrare pentru a verifica migrantii, inclusiv pentru amprentare.

Exprimandu-si speranta ca V4 va deveni un "motor" la summitul UE privind migratia in cursul acestei saptamani la Bruxelles, Fico a adaugat ca "multi politicieni europeni sunt lipsiti de sensul realitatii".

El a respins acuzatiile unor politicieni europeni contra V4 asupra lipsei de solidaritate.

Robert Fico a subliniat ca tarile din Europa Centrala ¬ Slovacia, Republica Ceha, Polonia si Ungaria ¬ ar putea avea o opinie diferita asupra cotelor obligatorii, dar ele sunt gata sa ofere personal si bani pentru a face fata crizei migratiei, noteaza agentia TASR.