Premierul turc Ahmet Davutoglu a acuzat luni Rusia ca se comporta "ca o organizatie terorista" in Siria si a amenintat cu posibilitatea unei "riposte" turce "extrem de ferma", potrivit AFP.

Ahmet DavutogluFoto: Agerpres / Tanjug

"Daca Rusia continua sa se comporte ca o organizatie terorista, fortand populatia civila sa fuga, ii vom opune o riposta extrem de ferma", a spus acesta, intr-o conferinta de presa sustinuta la Kiev, potrivit traducerii in limba ucraineana citata de agentia internationala de presa.

"Rusia si organizatia Stat Islamic sunt vinovate de numeroase crime impotriva umanitatii. Si aceasta chestiune trebuie examinata in cadrul dreptului international", a continuat el.

"Adevarata intentia a Rusiei este sa ucida cel mai mare numar de civili, sa sustina regimul sirian si sa continue razboiul", a acuzat Davutoglu, in conditiile in care aviatia rusa sustine de la inceputul lui februarie o ofensiva a regimului Bashar al-Assad impotriva bastionului rebel din Alep (nord), al doilea oras ca marime din Siria.

Aceste atacuri aeriene au antrenat fuga a zeci de mii de oameni pe care Turcia i-a instalat in tabere in Siria, de cealalta parte a granitei turco-siriene.

Saptamana trecuta, la capatul unor intense negocieri care au avut loc la Munchen, SUA, Rusia si principalii lor aliati, printre care si Rusia, au convenit asupra unei "incetari a ostilitatilor in intreaga tara in interval de o saptamana", dupa cum spunea atunci seful diplomatiei americane, John Kerry.

Acuzatiile lui Davutoglu intervin la cateva ore dupa publicarea unui comunicat al ministerului rus de Externe in care diplomatia rusa se declara "preocupata grav" de bombardamentele efectuate de artileria turca asupra pozitiilor kurde din Siria, pentru a treia zi consecutiv.

De mai multe luni, guvernul turc a avertizat Partidul de Uniune Democratica (PYD) kurd si bratul sau armat, Unitatile de protectie a poporului (YPG) fata de orice intentie de a se instala durabil in vestul Eufratului.

Ankara se tema ca nu cumva kurzii sirieni, care controleaza deja o mare parte din nordul Siriei, sa nu isi extinda influenta asupra intregii zone de granita.