Ucraina a interzis temporar circulatia pe teritoriul tarii a camioanelor rusesti de marfa, decizie luata dupa o masura similara luata de Rusia, a declarat luni premierul Arseny Yatseniuk, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

“Ucraina a suspendat temporar … permisele de tranzit pentru vehiculele de marfa inregistrate in Rusia pana cand primeste o explicatie si o rezolvare a acestei dispute (cu Rusia)”, a declarat seful guvernului de la Kiev intr-un comunicat de presa.

Un prim posibil efect al acestei blocade comerciale ar fi afectarea aprovizionarii regiunii separatiste Transnistria cu marfuri rusesti.

Dupa ce, saptamana trecuta, camioane rusesti au fost blocate de militanti nationalisti in vestul Ucrainei, ministerul rus al Transporturilor a anuntat duminica suspendarea tranzitului camioanelor ucrainene in Rusia.

Potrivit unui comunicat al ministerului rus, "peste 100 de camioane erau blocate" duminica in mai multe regiuni ucrainene si alte "peste 500" nu puteau patrunde pe teritoriul ucrainean dinspre Uniunea Europeana, ceea ce perturba transportul de marfuri intre tarile europene si Rusia.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat drept "inadmisibila" blocarea camioanelor rusesti si a afirmat ca decizia Kievului de suspendare a traficului este "in contradictie cu dreptul international".

Aceste dispute intervin in conditiile in care circulatia camioanelor grele poloneze intre Polonia si Rusia este deja suspendata de la inceputul lui februarie, in lipsa unui acord care sa reglementeze acest trafic.