Sute de scrisori si fotografii care spun povestea unei stranse relatii intre Papa Ioan Paul al II-lea cu o femeie maritata, legatura care a durat mai mult de 30 de ani, au fost vazute de jurnalistii BBC. Scrisorile catre filosoful american Anna-Teresa Tymieniecka, nascuta in Polonia, au fost tinute ani de zile departe de ochii publicului in Biblioteca Nationala a Poloniei, scrie BBC. Documentele dezvaluie o latura foarte rar vazuta a fostului suveran pontif care a murit in 2005.

Papa Ioan Paul al II-lea si Anna-Teresa Tymieniecka Foto: Captura YouTube

Nu exista nicio sugestie ca Papa ar fi rupt juramantul de celibat.

Potrivit acestor scrisori, prietenia dintre cei doi a inceput in anul 1973, cand d-na Tymieniecka l-a contactat pe viitorul Papa, atunci cardinalul Karol Wojtyla, apoi Arhiepiscop de Cracovia, in legatura cu o carte de filozofie scrisa de el. Atunci femeia, in varsta de 50 de ani, a calatorit din SUA in Polonia pentru a discuta despre acest carte.

La scurt timp dupa aceea, cei doi au inceput sa corespondeze. La inceput scrisorile cardinalului erau formale pentru ca apoi prietenia lor sa evolueze si sa devina mai intima, mai scrie BBCNews online.

Cei doi au decis sa lucreze impreuna la o versiune extinsa a cartii Cardinalului, "The Acting Person". S-au intalnit de mai multe ori - uneori in prezenta secretarei sale, alteori singuri - si au corespondat frecvent.

In anul 1974, el scria ca a re-citit patru dintre scrisorile doamnei Tymienkiecka pe care le primise in ultima luna, deoarece erau "atat de semnificative si profund personale".

Fotografiile vazute de jurnalistii BBC si care nu au mai fost publicate vreodata il dezvaluie pe Karol Wojtyla foarte relaxat. El a invitat-o pe d-na Tymienkiecka sa i se alature unor plimbari la tara si de sarbatori, la schi. Ea l-a insotit si intr-o excursie de grup.Pozele arata, de asemenea ca ea il vizita la Vatican.

"Aici este una dintre cele mai importante figuri din viata publica a secolului XX, capul Bisericii Catolice, intr-o relatie intensa cu o femeie atragatoare", spune Eamon Duffy, profesor de istoria crestinismului la Universitatea din Cambridge.

In 1976, Cardinalul Wojtyla a participat la o conferinta a bisericii catolice in SUA. Tymieniecka l-a invitat sa stea cu familia ei, in casa lor de la tara in New England. Ea parea sa fi descoperit ca are sentimente intense pentru el, deoarece scrisorile sale, imediat dupa aceea, sugereaza un om care lupta ca sa gasesca un sens prieteniei lor, in termeni crestini.

Intr-o scrisoare din septembrie 1976 el scrie: "Dragul meu Teresa, am primit toate cele trei scrisori. Scrii ca ai sufletul sfasiat, dar am putut gasi niciun raspuns la aceste cuvinte". El o descrie ca un "dar de la Dumnezeu".

BBC nu a vazut, in schimb, nicio scrisoare a doamnei Tymieniecka. Se crede ca niste copii ale acestora au fost incluse in arhiva care a fost vanduta Bibliotecii Nationale poloneze de catre Tymieniecka in 2008, cu sase ani inainte sa moara. Dar acestea nu erau alaturi de cele vazute de BBC. Biblioteca Nationala a Poloniei nu a confirmat ca are scrisori ale doamnei Tymieniecka.

MarshaMalinowski, dealer de manuscrise rare, care a negociatvanzareascrisorilor, spune ca eacrede ca Tymieniecka s-a indragostit de cardinalulWojtyla inca din primele zile alerelatiei lor. "Eu cred ca acest lucru este pe deplin reflectat incorespondenta lor", a declarat Malinowskipentru BBC.