Danemarca a comemorat duminica un an de la atentatele din Copenhaga, care au facut doi morti - un regizor si un credincios evreu. "Trebuie sa traim in armonie... Trebuie sa protejam democratia si traditia pe care le avem de ani de zile in Danemarca pentru a trai unii cu altii" chiar daca suntem de credinte diferite, a declarat premierul Lars Lokke Rasmussen, potrivit Agerpres.

Comemorarile s-au incheiat cu un mars al tacerii, la care au participat aproape 2.000 de persoane, intre sinagoga si centrul cultural vizat de atacuri, la lumina lumanarilor.

Asociatia Finn Norgaard, dupa numele regizorului ucis intr-unul din cele doua atacuri si care ii sprijina in principal pe tinerii proveniti din imigratie, a organizat un eveniment in parlament reunind diverse personalitati, inclusiv prim-ministrul.

La 14 februarie 2015, un tanar danez de origine palestiniana, Omar El-Hussein, a deschis focul cu arma automata intr-un centru cultural unde diverse personalitati participau la o conferinta pe tema "Arta, blasfemie si libertate".

Printre aceste personalitati - desenatorul suedez Lars Vilks, tinta a islamistilor dupa caricaturile sale cu profetul Mahomed publicate in 2007.

Cineastul danez Finn Norgaard, 55 de ani, a fost ucis si trei politisti raniti. Atacatorul reuseste sa fuga. In aceeasi seara, el a impuscat mortal un credincios evreu, Dan Uzan, 37 de ani, in fata unei sinagogi, tragand de asemenea in doi politisti.