Chiar si in UE, muncitoarele din confectii sunt exploatate. Lucratoarele din Romania si Bulgaria, care produc haine de firma, muncesc din greu pe bani foarte putini. O investigatie realizata de Laura Stefanut.

Muncitorii din confectii muncesc mult pe bani putiniFoto: Balkan Investigative Reporting Network

Calafat, sudul Romaniei, ora 7 dimineata. Sute de muncitori de la fabrica de confectii se aduna in jurul unor tarabe improvizate pe botul a doua dube. Majoritatea sunt femei si au pregatit cate un leu, doi, pentru gustari care sa le potoleasca foamea pe parcursul zilei. Se ingramadesc ca la balci si apoi intra pe poarta fabricii. Autocarele vin incarcate cu alte femei, pe care le aduc din satele apropiate. Un sir indian de oameni grabiti curge dinspre podul care uneste strada fabricii cu orasul.

Fabrica de tricotaje Maglierie Cristian Impex, o investitie italiana, este cel mai mare angajator din zona, cu aproximativ 1000 de angajati. Produce confectii pentru nume mari precum Kenzo, Escada, Marc O'Polo, Faconnable si Inditex, gigantul spaniol printre marcile caruia se numara Zara si Massimo Dutti. Potrivit unui articol dintr-un ziar local bazat pe un interviu cu managerul fabricii, aceasta a produs, de asemenea, pentru Hugo Boss si Pierre Cardin.

Multe muncitoare refuza sa stea de vorba cu reporterul, spunand ca se tem sa nu-si piarda slujbele. Altele murmura din mers ca nu si-au primit salariile. E rau, spun ele. “Ajutati-ne daca puteti”, spun cateva.

“Munca, munca, munca — dar fara plata”, se plange o muncitoare in varsta de 34 de ani pe nume Cristina (un pseudonim, pentru a-i proteja identitatea). Mai mult de zece actuale sau foste lucratoare la fabrica au declarat pentru Reteaua Balcanica de Jurnalism de Investigatie (Balkan Investigative Reporting Network, BIRN) ca nu au fost platite la timp. Cateva au spus ca si-au primit salariile doar o data la doua sau trei luni, pe parcursul lui 2015.

Activistii si media au criticat in ultimii ani situatia lucratorilor din industria textila, adesea referindu-se la conditiile din Asia. Dar chiar si pe teritoriul Uniunii Europene, in Romania si Bulgaria, sunt salarii mici, program de lucru prelungit si conditii grele de munca pentru muncitorii care produc confectii destinate marilor companii de moda, in special branduri de lux.

Organizatiile neguvernamentale, cum ar fi Fair Wear Foundation sau Clean Clothes Campaign, cer ca brandurile sa isi asume responsabilitatea pentru intregul lant de productie, care sa ofere salarii si conditii decente de lucru muncitorilor implicati.

Proprietarii fabricilor spun ca se confrunta cu presiunile brandurilor de a tine costurile jos. Muncitorii, care sunt in majoritate femei, sunt adesea angajati cu salariul minim legal, in jur de o mie de lei brut — iar in unele cazuri chiar mai putin de atat. Se intampla sa astepte luni intregi sa fie platiti, in conditiile in care banii sunt cu mult sub limita a ceea ce ar asigura un trai decent in tarile lor.

Restul articolului este disponibil aici.

Acest articol a fost scris de Laura Stefanut in cadrul Balkan Fellowship for Journalistic Excellence, cu sprijinul ERSTE Foundation si al Open Society Foundations, in cooperare cu Balkan Investigative Reporting Network.