Abandonata de Franta, criticata de statele din Europa de Est, capacitatea Angelei Merkel de a impune un mecanism permanent de repartizare a refugiatilor in Uniunea Europeana pare tot mai putin probabila, inaintea summitului crucial pentru criza refugiatilor, programat pe 18 si 19 februarie la Bruxelles, potrivit unui comentariu AFP intitulat "Angela Merkel, tot mai singura in Europa".

Angela MerkelFoto: Agerpres/EPA

Cancelarul german se confrunta, de asemenea, in tara sa cu o scadere consistenta in sondaje si o opozitie in crestere fata de politica sa, care a permis sosirea a peste un milion de solicitanti de azil in anul 2015.

Merkel le-a promis germanilor o solutie europeana pentru a reduce fluxul de migranti care se indreapta in special spre Germania si militeaza pentru impunerea unor cote obligatorii permanente in cadrul Uninii Europene. Inaintea summitului liderilor UE programat pe 18 si 19 iunie la Bruxelles, aliatii cancelarului german sunt insa tot mai rari.

  • Franta a anuntat sambata in premiera ca se opune unui mecanism permanent

Franta a anuntat sambata, in premiera, la Conferinta de Securitate de la Munchen, prin vocea premierului Manuel Valls, ca se opune mecanismului permanent de repartizare a refugiatilor extracomunitari in statele membre ale Uniunii Europene, propus de Angela Merkel.

"Nu suntem de acord cu un mecanism permanent de repartizare (a refugiatilor - n.red.). Este timpul sa aplicam ceea ce am discutat, punctele fierbinti: centre de inregistrare a migrantilor care sosesc in Uniunea Europeana, controale la frontiere etc.", a declarat premierul francez, cu cateva zile inaintea summit-ului de la Bruxelles al liderilor europeni, din 18-19 februarie, unde se va lua in discutie in special problema valului de migranti ajunsi in Europa, cel mai mare de la al doilea razboi mondial incoace.

Manuel Valls a adaugat ca Franta va primi 30 de mii de refugiati, asa cum s-a angajat in momentul in care s-a decis repartizarea in statele UE a unui prim val, de 160 de mii de migranti, insa nu va primi "mai mult de atat".

Presedintele francez Francois Hollande declarase, in septembrie anul trecut, ca este in favoarea unui mecanism permanent de repartizare a refugiatilor in statele membre UE.

Pozitia Frantei s-a schimbat insa treptat, pe fondul agravarii crizei migrantilor (un milion de refugiati au patruns in Europa in anul 2015) si dupa atentatele de la Paris, din noiembrie anul trecut.

  • Critici din estul Europei, Statele Unite promit ajutor

Si Europa de Est este, in cvasi-unanimitate, impotriva lui Merkel. Premierul polonez a cerut, saptamana aceasta, la Berlin, "un nou viraj" in ceea ce priveste securitatea europeana, amintind atentatele din noiembrie 2015 de la Paris si "agresiunile sexuale de Anul Nou din Koln".

Ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajcak, a declarat ca politica lui Merkel nu va face altceva decat sa stimuleze migratia.

Secretarul de stat american John Kerry, prezent in acest weekend la Conferinta de Securitate de la Munchen, a declarat ca Statele Unite vor sa ajute Europa sa faca fata crizei refugiatilor, care reprezinta "o amenintare cvasi-existentiala" pentru acest continent.

Premierul rus Dmitri Medvedev a calificat politica germana drept "stupida".

  • Merkel spera intr-o "coalitie voluntara", Turcia ameninta ca da drumul refugiatilor in Europa

Angela Merkel a declarat, in urma cu doua zile, ca un grup de tari din UE ar putea accepta sa li se repartizeze mai multi refugiati decat a fost prevazut pana acum, in schimbul amplificarii de catre Turcia a eforturilor impotriva migratiei ilegale.

Reprezentantii acestor tari, care nu au fost numite de Angela Merkel, se vor intalni cu cei ai Turciei in marja summitului din 18-19 februarie al liderilor europeni.

In decembrie, Germania a reunit cativa posibili membri ai acestei viitoare "coalitii": Austria, Belgia, Finlanda, Grecia, Luxemburg, Olanda si Suedia.

Statele UE au acceptat vara trecuta, cu mare greutate, repartizarea a 160.000 de migranti. De asemenea, UE a incheiat un acord cu Turcia pentru ca Ankara sa fara tot posibilul pentru a limita si impiedica migratia ilegala a refugiatilor spre teritoriul UE. Turcia a obtinut, in schimb, 3 miliarde de euro (in doi ani) de la UE pentru gestionarea crizei refugiatilor, eliminarea vizelor incepand din octombrie 2016 si accelerarea procesului de aderare a tarii la Uniunea Europeana.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan este insa nemultumit ca UE a cerut Ankarei sa gazduiasca sirienii care fug de razboi pe teritoriul Turciei. Erdogan nu si-a mai ascuns iritarea recent iritarea, amenintand sa trimita refugiatii in Europa: "Rabdarea noastra are limite!", a avertizat el.