Franta intentioneaza sa intre cu buldozerele in jumatate din tabara de imigranti de la Calais, cunoscuta sub numele de "Jungla", iar autoritatile au dat un avertisment, anuntand imigrantii ca au la dispozitie o saptamana sa paraseasca sectiunea sudica, de 7 hectare, a taberei improvizate, scrie BBC.

Jungla de la CalaisFoto: UNHCR.org

Prefectul din Calais, Fabienne Buccio, a declarat pentru Le Monde ca intentioneaza sa reduca la circa jumatate dimensiunea taberei.

"A venit timpul sa mearga mai departe, nimeni nu trebuie sa mai traiasca in partea sudica a taberei, toata lumea trebuie sa paraseasca aceasta sectiune", a declarat aceasta pentru AFP, estimand ca intre 800 si 1.000 de persoane vor fi afectate.

Buccio a precizat ca ea si echipa ei le vor oferi celor care parasesc tabara un loc intr-un complex alternativ de locuinte realizat din containere de transport maritim. Alternativ, ar putea fi ajutati sa plece si sa deplaseze catre alte centre de cazare din Franta.

Buccio a declarat pentru Le Monde ca vor fi oferite 750 de locuri suplimentare in containere, incepand cu weekendul acesta, si vor fi gasite ai alte locuri in centre de pe teritoriul Frantei.

Circa 4.000 de persoane traiesc in conditii mizere in "Jungla" de la Calais, folosita de solicitantii de azil ca baza de unde incearca sa intre in Marea Britanie prin Tunelul Canalului Manecii.

Marii Britanii i se permite, sub Tratatul Le Tourquet din 2003 incheiat intre Franta si Marea Britanie, sa efectueze controalele de granita pe teritoriu francez, ceea ce inseamna ca poate, spre exemplu, sa verifice la Calais si nu la Dover daca sunt imigranti ascusi in camioanele sau trenurile care vor sa intre in Marea Britanie. Prin urmare, imigrantii care vor ajunge pe insula, se vad blocati in Calais, in tabara care a ajuns sa fie descrisa pe ambele maluri ale Canalului drept "Jungla".