Uniunea Europeana va ridica sanctiunile impuse de-a lungul anilor impotriva a 170 de cetateni din Belarus pentru incalcari ale drepturilor omului, in frunte cu presedintele Alekasandr Lukasenko. Cei 28 de ministri de Externe ai statelor membre ar urma sa adopte, luni, la Bruxelles, un text care da unda verde ridicarii sanctiunilor "impotriva a 170 de persoane fizice si trei entitati" din Belarus, afectate de inghetarea fondurilor si de interdictii de a calatori in UE, au declarat vineri surse diplomatice citate de AFP.

Alexandr LukasenkoFoto: Agerpres

"Lukasenko este eliminat de pe lista", a precizat un diplomat european.

Aleksandr Lukasenko, supranumit "ultimul dictator al Europei", a fost ales, in octombrie anul trecut, pentru a cincea oara presedinte al Belarusului.

Lukasenko a aratat, in ultima perioada, o usoara relaxare a relatiilor cu Occidentul si a pus sub semnul intrebarii, recent, daca Rusia ar trebui sa construiasca o baza aeriana militara in Belarus.

Lukasenko s-a ales cu porecla de "ultim dictator al Europei" in anul 2005, de la fostul secretar de stat american Condoleezza Rice.

Realegerea lui Lukasenko la conducerea Belaruslui in urma cu 6 ani a dus la proteste masive de strada si la incarcerarea unor lideri ai opozitiei. Aflat la putere de peste 20 de ani, increderea in Lukasenko a crescut totusi in ultima perioada, el fiind vazut ca un garant al stabilitatii tarii in contextul crizei economice si a conflictului din Ucraina.