Presedintele sirian Bashar al-Assad se declara determinat sa recucereasca controlul asupra intregului teritoriu al tarii, insa avertizeaza ca lupta impotriva rebelilor, care incearca de cinci ani sa rastoarne regimul de la Damasc, ar putea dura "o buna bucata de vreme", informeaza AFP.

Bashar al-Assad in parlamentFoto: Agerpres/Xinhua

"Nu este logic sa spunem ca vom renunta la o parte din teritoriul nostru", a declarat Bashar al-Assad intr-un interviu pentru AFP, realizat joi la Damasc, primul acordat presei dupa esecul discutiilor plupartite de la Geneva pentru incetarea foculuo si dupa lansarea unei ofensive militare de amploare in regiune nordica Alep, cu sprijinul bombardamentelor aviatiei ruse.

"Daca suntem sau nu capabili e altceva, acesta este scopul pe care vom incerca fara ezitare sa il atingem", a raspuns liderul sirian, intrebat daca se considera capabil sa recastige controlul asupra intregii tari.

Liderul de la Damasc mai sustine ca Europa ar trebui sa creeze conditiile pentru a contribui la reintoarcerea refugiatilor in tarile lor de origine.

"Voi face apel la guvernele europene care au contribuit direct la exod (exodul refugiatilor sirieni - n.red.), furnizand o acoperire pentru teroristi si impunand un embargo asupra Sirie, sa ajute la reintoarcerea sirienilor acasa", a declarat Bashat al-Assad.