Tribunalul suprem de justitie din Venezuela (TSJ) a validat decretul presedintelui Nicolas Maduro care plaseaza tara in "urgenta economica", ignorand avizul contrar formulat in 22 ianuarie de parlamentul controlat de opozitie, potrivit AFP.

6Parcul Madurodam din Olanda-Acest parc este situat in Olanda. Pot spune ca acesta este ''Olanda in miniatura''. Cele mai importante locuri din Olanda sunt in miniaturaFoto: USER UPLOADED

Decretul "a intrat in vigoare de la [publicarea sa si legitimitatea sa, validata, forta si eficienta juridico-constitutionala sunt irevocabile, in conformitate cu ceea ce este prevazut" in lege, afirma TSJ, intr-un aviz publicat joi pe pagina sa de internet.

Textul prevede posibilitatea guvernului de a recurge la bunurile companiilor private (transport, distributie) pentru a "garanta accesul" medicamentelor, alimentelor si bunurilor de prima necesitate.

Decretul, care instituie starea de urgenta economica pentru 60 de zile intr-o Venezuela in plina criza, din cauza caderii cotatiei petrolului, a fost adoptat de presedintele socialist Nicolas Maduro in 15 ianuarie.

Acesta fusese insa respins, o saptamana mai tarziu, de parlament, unde opozitia a preluat majoritatea.

Sesizata de liderii socialisti, camera constitutionala a TSJ a validat insa decretul.

Opozitia, dar si sindicatele si mediul de afaceri se tem ca acest decret ameninta proprietatea si companiile private, distruge puterea de cumparare si locurile de munca.

Tara sud-americana, altadata un bogat producator de petrol, gratie imenselor rezerve pe care le detine, a cazut intr-o grava criza economica, dupa prabusirea cotatiei aurului negru, si cu o inflatie de trei cifre.

In viata de zi cu zi, aceasta criza se traduce prin penuria unor produse de baza precum cafeaua sau uleiul, obligand populatia sa stea ore intregi la cozi.

Intreruperile de curent sunt frecvente, in special in afara capitalei Caracas. Presedintele Maduro acuza un "razboi economic" dus de rivalii sai.