Autoritatea care gazduieste cel mai puternic centru financiar din Europa, City of London Corporation, si-a trimis reprezentantul la Bucuresti exact in ziua in care planul de negociere pentru ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europeana a fost anuntat public. Jeremy Browne, fost parlamentar si secretar de stat democrat-liberal, a avut intalniri cu ministrul roman de Finante, la Posta romana si la Banca Nationala a Romaniei.

Jeremy Browne, reprezentantul City of LondonFoto: LibDem

Intr-un interviu ulterior pentru HotNews, Jeremy Browne a explicat care sunt cele mai mari temeri ale companiilor din City in eventualitatea unui Brexit si ce a facut la Bucuresti.

Informatia pe scurt:

  • Pentru companiile din City of London riscurile sunt mai mari in cazul unui Brexit decat daca se ramane in UE. 
  • La Bucuresti am discutat despre chestiuni legate de infrastructura de transport. Exista oameni in City care sunt interesati sa finanteze astfel de proiecte. 
  • Nu am intalnit pe nimeni la Bucuresti care sa creada ca obiectivul Romaniei de a intra in 2019 in zona Euro va fi atins. 
  • City of London spera ca referendumul cu privire la Brexit sa se intample cat mai repede. Unul dintre riscuri este chiar aceasta nesiguranta. 
  • Iesirea Marii Britanii din UE ar dezavantaja incheierea negocierilor TTIP dintre Statele Unite si Uniunea Europeana.  

Exista o perceptie generalizata ca Marea Britanie doreste sa ramana in Uniunea Europeana doar daca va continua sa profite de beneficii, dar nu sa imparta si poverile.

Jeremy Browne: Nu vorbesc in numele guvernului britanic, dar cred ca e o perceptie nedreapta. Marea Britanie este un contributor net mare la fondurile UE. Exista un transfer de bogatie de la platitorii de taxe britanici spre cei care primesc acesti bani in alte tari din Uniunea Europeana. Marea Britanie a fost cel mai puternic suporter din vestul Europei pentru primirea tarilor est-europene in Uniunea Europeana. Marea Britanie a relaxat restrictiile pentru muncitorii polonezi mai repede decat in alte tari vestice. Aducem o contributie importanta la diplomatia UE si statutul Uniunii Europene in lume. Avem contributii mult mai mari fata de altii la fondurile de ajutor de dezvoltare donate de Uniunea Europeana unor tari mult mai aproape de Romania, decat de Marea Britanie. Perspectiva noastra este diferita pentru ca avem o geografie diferita si o istorie diferita, dar nu cred ca e corect sa spui ca avem o contributie negativa.

De ce se teme City of London de discriminare economica din partea zonei Euro?

Jeremy Browne: Multi oameni din City cred ca acesta este cel mai substantial aspect al negocierilor guvernului britanic cu Uniunea Europeana. Care va fi statutul tarilor UE non-Euro? Noi suntem intr-o pozitie oarecum diferita de Romania pentru ca ambitia Romaniei este sa se alature zonei Euro. Desi nu am intalnit pe nimeni la Bucuresti care sa creada ca obiectivul Romaniei de a intra in 2019 in zona Euro va fi atins. In Marea Britanie este un consens politic clar ca nu vom intra in zona Euro. E important pentru noi, in special in conditiile pietei unice, sa nu fim dezavantajati pentru ca nu avem aceeasi moneda cu celelalte tari UE. Cineva poate lua in considerare circumstante in care regulile sa fie construite intr-un fel dezavantajos pentru tarile non-Euro. Si asta ar fi foarte important pentru ca Marea Britanie e cea de-a doua mare economie din Uniunea Europeana.

Mai concret ce anume va ingrijoreaza?

Jeremy Browne: Reglementari cu privire la tranzactionarea Euro ca moneda. Reglementarile privind serviciile financiare si bancare. Ce bani pot fi folositi pentru masurile de bail-out in Eurozona. Nu vorbesc in numele guvernului britanic, dar stiu ca este in interesul Marii Britanii ca zona Euro sa fie un succes si este decizia membrilor zonei Euro cat de profunda e integrarea si ce decizii care afecteaza zona Euro sunt adoptate. Dar nu e rezonabil sa ia decizii in numele UE-28, cand in realitate sunt doar UE-19. Desigur daca e vorba de ceva foarte specific pentru zona Euro atunci nu e o problema, dar daca impactul este asupra intregii Uniuni Europene atunci e rezonabil sa ne asiguram ca decizia se ia cu cei 28 la masa, nu doar intre cele 19 state membre ale Eurozonei.

De ce City of London nu agreeaza deloc ideea unei uniuni europene bancare?

Jeremy Browne: Cum sa ne asiguram ca exista reguli care permit bancilor sa fie competitive si sa-si serveasca clientii fara riscuri excesive? Aceasta este chestiunea in discutie. Desigur ca generalizez, dar Londra este partea din Marea Britanie cea mai favorabila Uniunii Europene, iar partea din Londra cea mai favorabila Uniunii Europene este City.

Totusi bancile britanice, cum ar fi Lloyds, nu au luat o pozitie publica clara in privinta Brexit-ului. De ce?

Jeremy Browne: Voi da un raspuns mai general, nu particularizat la exemplul pe care-l dati. Cred ca exista ingrijorari in anumite companii ca angajatii lor ar putea avea opinii diferite, clientii au opinii diferite si simt ca referendumul este o oportunitate pentru fiecare persoana sa voteze pe baza propriei judecati si nu doresc sa ofenseze pe cineva luand partea unei parti in defavoarea celeilalte. Dar pozitia categorica a City of London Corporation este ca aceste companii ar trebui sa aiba o pozitie publica. E important pentru clientii lor si actionarii lor sa faca asta daca cred cu adevarat si daca analizele de risc le arata ca afacerile lor vor fi deteriorate de iesirea Marii Britanii din UE. Au datoria sa faca aceasta pozitie cunoscuta actionarilor si clientilor lor. Asta nu inseamna ca le spui cum sa voteze.

Care sunt cele mai mari riscuri pentru City daca vom avea un Brexit?

Jeremy Browne: Dificultatea va fi ca vor urma doi ani de negocieri cu privire la termenii iesirii. Nimeni nu este sigur ce forma va lua un posibil Brexit. Unul dintre riscuri este chiar aceasta nesiguranta. City of London spera ca referendumul sa se intample cat mai repede. De pilda vrei sa deschizi o noua filiala in piata unica europeana si locul ideal pentru tine este Londra. Nu vrei s-o deschizi acum si peste 6 luni sa fie nevoie sa o relochezi. Asa ca va trebui sa astepti… Desigur ca acesta e un exemplu ipotetic, dar in general companiilor nu le place nesiguranta aceasta. Apoi e important pentru companii sa continuam sa avem acces la piata comuna, exista ingrijorari si cu privire la impactul pe libertatea de miscare. Va fi mai greu sa recrutam oameni talentati de oriunde din UE si asta va fi dezavantajos pentru City; desigur ca s-ar putea gasi si metode de compensare. Cum vor arata deciziile despre piata unica fara ca Marea Britanie sa contribuie la aceste decizii. Exista o recunoastere categorica ca Marea Britanie tinde sa fie vocea economiei liberale, a pietei libere, a comertului liber. Prin urmare tarile UE ramase vor avea o dispozitie spre politici economice liberale mai scazute si asta ar putea dezavantaja incheierea negocierilor TTIP dintre Statele Unite si Uniunea Europeana. Riscurile sunt mai mari pentru companiile din City in cazul unui Brexit decat daca se ramane.

Aveti un prognostic pentru rezultatul referendumului cu privire la Brexit?

Jeremy Browne: Parerea mea personala este ca e mai probabil ca votul sa fie in favoarea ramanerii in UE, dar nu este imposibil ca britanicii sa voteze pentru iesirea din UE.

De ce acest interest subit al City of London Corporation pentru Romania?

Jeremy Browne: Nu as spune ca e subit. Londra e un centru financiar global imens. Si e important pentru City sa aiba un dialog constant cu oamenii din intreaga Uniunea Europeana. Avem un birou la Bruxelles pentru ca o parte din regulile produse de masinaria Uniunii Europene sunt relevante pentru City. Dar nu vreau sa vorbim doar cu birocratia din Bruxelles si cu nemtii sau francezii. Am fost in Romania, Bulgaria, tarile baltice.

Vizita dumneavoastra in aceste tari poate fi perceputa mai degraba ca parte din ofensiva diplomatica a premierului David Cameron legata de Brexit.

Jeremy Browne: As fi mers in aceste tari chiar daca nu ar fi fost referendumul si voi merge din nou si dupa referendum, oricare ar fi rezultatul acestuia. Fiecare poate vota cum doreste, dar opinia majoritara in City este ca Marea Britanie trebuie sa ramana in UE. Daca Marea Britanie va iesi, importanta Uniunii Europene va fi diminuata.

Cat de prezent a fost subiectul Brexit in intalnirile pe care le-ati avut in Romania?

Jeremy Browne: Discutiile la Ministerul de Externe roman au fost in special despre Brexit. Dar am avut discutii si pe alte subiecte: de pilda chestiuni legate de finantarea infrastructurii de transport; despre cand se va alatura Romania zonei Euro; despre sistemul de pensii.

Cum poate ajuta City infrastructura de transport a Romaniei?

Jeremy Browne: Noi suntem facilitatori ai City of London Corporation dar nu avem noi banii pe care sa-i putem cheltui. Dar exista oameni in City care sunt interesati sa finanteze astfel de proiecte.