Circa 2.000 de agricultori din Creta au deschis vineri dimineata un miting al sectorului agricol, anuntat pentru dupa-amiaza la Atena in semn de protest fata de reforma pensiilor ceruta Greciei de catre creditorii internationali- UE si FMI, informeaza AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Protestatarii, majoritatea echipati cu bastoane din lemn curbat -simbolul taranimii cretane-, s-au adunat in centrul capitalei elene, in fata Ministerului Agriculturii, blocand accesul in zona.

In zona s-au produs si cateva ciocniri intre manifestanti si trupele antirevolta, trimise in numar mare in centrul orasului, dupa ce acestea au incercat sa blocheze un camion care transporta produse agricole din Creta.

Acestui prim grup de manifestanti urmeaza sa i se alature agricultori din toata tara, pentru un protest in fata Parlamentului care ar putea sa tina pana sambata.

Sindicatele profesiilor liberale, ingrijorate si ele de reforma pensiilor, au facut apel la membrii lor sa se alature dupa-amiaza agricultorilor.

Politia a montat baraje cu taxa in jurul Atenei, pentru caile de acces dinspre campia agricola Tesalia din nord pana la cele de acces dinspre regiunea sudica Peloponez, pentru a impiedica sosirea in masa a tractoarelor in capitala elena.

Mobilizati impotriva planurilor guvenamentale de a reforma sistemul de pensii si a celui fiscal, agricultorii, care beneficiaza de un regim mai flexibil decat alti antreprenori, au stabilit de la sfarsitul lui ianuarie baraje pe arterele principale ale tarii si au blocat complet timp de circa 10 zile tranzitul marfurilor la frontierele nordice cu Turcia si Bulgaria.

De marti, in urma unui apel al Sofiei, acestia au ridicat blocada, lasand sa treaca camioanele timp de mai multe ore pe zi prin punctul de frontiera greco-bulgar Promahona.

Premierul grec Alexis Tsipras a facut apel miercuri la "dialog", insa a exclus retragerea proiectului de reforma a pensiilor, negociat cu creditorii tarii (UE si FMI), care conditioneaza de adoptarea pachetului legislativ acordarea unor noi transe de imprumut tarii puternic indatorate.