Viceprim-ministrul bulgar Rumiana Basvarova a declarat joi ca tara sa nu intentioneaza sa-si inchida granitele in fata refugiatilor, dupa o intalnire cu comisarul european pentru migratie Dimitris Avramopoulos, informeaza agentia Xinhua, citata de Agerpres.

"Noi nu intentionam sa modificam regimul frontierelor noastre", a spus Basvarova intr-o conferinta de presa comuna, raspunzand la o intrebare cu privire la posibila inchidere a granitelor tarii.

In practica, Bulgaria efectueaza un control de 100% al frontierelor sale cu Turcia si Grecia, iar acest lucru este probabil "cel mai strict control efectuat de o tara europeana", a notat Basvarova, care este de asemenea ministru bulgar de interne.

Mai mult decat atat, Bulgaria nu numai ca ii verifica pe cei care intra in tara, dar de asemenea efectueaza interviuri suplimentare, a mai spus ea.

In acelasi timp, ministerul pe care il conduce aresteaza imigrantii ilegali in interiorul tarii si in apropierea granitei cu Serbia, a adaugat Basvarova.

Comentand intalnirea ei cu Avramopoulos, Basvarova a declarat ca ei au fost de acord ca sunt necesare solutii comune la nivel european, deoarece solutiile regionale nu au condus la rezultatul dorit.

La randul sau, Avramopoulos a declarat ca Bulgaria este intr-o pozitie strategica, vecina cu Turcia si Serbia, iar tara are o mare responsabilitate in protejarea granitelor externe ale Uniunii Europene.

Potrivit datelor furnizate de Agentia de Stat pentru Refugiati din Bulgaria, 59.883 de straini au cerut azil in Bulgaria incepand din 1993. Printre acestia, 11.081 au cerut azil in 2014 si 20.391 in 2015, noteaza Xinhua.