Avioane de tip cargo rusesti au parasutat ajutoare umanitare in orasul sirian Deir Ezzor, asediat de gruparea jihadista Statul Islamic (SI), a anuntat joi organizatia neguvernamentala Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informeaza AFP.

'37,5 tone de ajutoare umanitare au ajuns ieri (miercuri) in Deir Ezzor', a declarat la randul sau un responsabil local de la Crucea Rosie siriana, citat de agentia oficiala Sana. Este vorba de prima parte din cele 90 de tone de ajutoare destinate acestui oras, a continuat el, adaugand ca alte livrari urmeaza sa aiba loc.

Potrivit ONU, 486.700 de persoane traiesc in regiuni ale Siriei aflate sub asediul armatei sau al rebelilor. Zeci de persoane au murit aici de malnutritie si de lipsa de asistenta medicala. Jihadistii detin deja controlul asupra 60% din Deir Ezzor, unde locuiesc in continuare circa 200.000 de oameni. Din 2013, jihadistii strang cercul in jurul cartierelor aflate inca sub controlul fortelor pro-regim.

Potrivit ONU, circa 70% dintre locuitorii cartierelor asediate sunt femei si copii. Provincia Deir Ezzor, bogata in petrol, se afla sub controlul SI din 2013, exceptand mai putin de jumatate din oras si aeroportul, aflate sub controlul regimului de la Damasc.

Consiliul de Securitate al ONU si-a multiplicat in zadar apelurile in vederea ridicarii asediilor care infometeaza populatia civila. Rezolutia ONU 2254, votata la mijlocul lui decembrie, cere, pe langa instaurarea unui armistitiu, accesul umanitar catre orasele siriene. Mai mult de 600.000 de persoane au fost ucise si milioane au ales calea exodului de la inceputul conflictului din Siria, in 2011.