Autoritatile de la Podgorica i-au interzis vicepremierului rus Dmitri Rogozin sa intre in Muntenegru, o mica tara din Balcani asupra careia Kremlinul exercita presiuni sa nu adere la NATO, a anuntat joi Ministerul muntenegrean de Externe, relateaza Mediafax citand agentia AP.

HotNews.roFoto: Hotnews

O purtatoare de cuvant a ministerului muntenegrean, Gordana Jovanovici, a declarat pentru AP ca numele lui Rogozin figureaza pe o lista cu 50 de nume de politicieni si oameni de afaceri rusi carora le este interzis accesul in tara.

Muntenegrul, un vechi aliat al Rusiei care in prezent vrea sa adere la Uniunea Europeana (UE) si NATO, a adoptat sanctiunile impuse de Occident Moscovei din cauza rolului pe care i-l reproseaza in criza din Ucraina.

Rogozin, un aliat apropiat al presedintelui rus Vladimir Putin, a declarat recent ca Muntenegrul va regreta faptul ca adera la NATO, dupa ce blocul militar a invitat mica tara balcanica sa adere, in decembrie.

"Nu vreau sa spun ca poporul (va regreta acest lucru), ci micul grup de oameni care iau decizia", spunea Rogozin la vremea respectiva.

Oficiali rusi denunta aderarea Muntenegrului la NATO drept o noua provocare occidentala si o incercare a Aliantei Nord-Atlantice de a se apropia si mai mult de frontierele ruse. Ei au indemnat la organizarea unui referendum pe aceasta tema, mizand pe disensiunile profunde din aceasta tara cu 600.000 de locuitori intre prorusi si prooccidentali.

Rogozin a fost invitat in Muntenegru de partide proruse care au organizat demonstratii antiguvernamentale si anti-NATO, marcate de violente izolate.

Un lider din cadrul opozitiei, Milan Knezevici, a apreciat ca Rogozin ar fi trebuit sa ignore interdictia.

"Ii garantam siguranta", a declarat el pentru cotidianul Pobjeda.

"In loc sa lupte impotriva unor agenti ai gruparii Statul Islamic in Muntenegru, regimul ameninta cu arestarea vicepremierului Rusiei, singura care lupta fara compromis impotriva acestei creatii a terorismului global", a adaugat el.