Autoritatile americane au refuzat miercuri, pentru a 15-a oara, eliberarea conditionata a lui Sirhan Sirhan, asasinul lui Robert Kennedy in timpul campaniei electorale pentru presedintia SUA din 1968, transmite AFP. Sirhan Sirhan, in prezent in varsta de 71 de ani, a fost gasit vinovat in 17 aprilie 1969 pentru uciderea senatorului de New York si pentru tentativa de omor. El a fost condamnat la moarte, dar in 1972 pedeapsa i-a fost comutata in inchisoare pe viata, gratie unei scurte intreruperi a pedepsei capitale in statul California.

Condamnatul a comparut miercuri, pentru trei ore, in fata unei comisii a autoritatilor penitenciare californiene, afirmand ca nu isi mai aminteste exact incidentul armat in urma caruia a murit Robert 'Bob' Kennedy, fratele mai mic al fostului presedinte american John Fitzgerald Kennedy, asasinat in 1963.

Sirhan, care ispaseste o condamnare pe viata, a spus ca era beat in acea noapte si ca si-ar dori "ca nimic sa nu se fi intamplat", potrivit ABC.

"Daca vreti o marturisire, eu nu o pot face acum", a spus el intr-un discurs incoerent. "Din punct de vedere legal nu sunt responsabila pentru nimic", a spus Sirhan. In continuare, el a sustinut ca marturia din timpul procesului sau au fost opera unui avocat care l-a sfatuit prost si l-a convins ca el a fost vinovat.

Paul Schrade, in varsta de 91 de ani, prieten al familiei Kennedy ranit in timpul incidentului de la hotelul Ambassador din Los Angeles, a depus marturie miercuri, declarand ca el crede ca a fost atins de un glont tras de Sirhan. El a precizat insa ca a existat si un al doilea atacator vinovat de moartea de Robert Kennedy. Un alt martor a afirmat, in 2012, ca au existat doi atacatori in timpul asasinarii lui Robert Kennedy.