Deputatii francezi au adoptat miercuri - cu 317 voturi la 199 - proiectul constitutional "de protejare a Natiunii", care institutionalizeaza starea de urgenta si inscrie in Legea fundamentala retragerea cetateniei persoanelor condamnate pentru terorism, relateaza Reuters in pagina electronica.

O majoritate alcatuita din membri ai grupurilor socialist, Les Republicains (LR) si UDI (de centru), dar si din randul radicalilor de stanga, a votat pentru acest text, pe care Senatul urmeaza sa-l examineze la jumatatea lui martie, scrie Mediafax.

Membrii grupului Frontul de Stanga, "disidentii" din cadrul Partidului Socialist (PS), o parte a grupului ecologist si cateva zeci de deputati LR care considera aceasta reforma "inutila si periculoasa" au votat impotriva.

Orice text care revizuieste Constitutia este necesar sa fie adoptat in aceeasi forma de catre cele doua Camere ale Parlamentului francez.

In vederea adoptarii definitive, o revizuire a Constitutiei este necesar sa fie supusa unui referendum - o cale deja exclusa - sau sa fie ratificata de catre Parlament reunit in Congresul de la Versailles, cu o majoritate de trei cincimi din voturile exprimate.

Este vorba despre un obiectiv realizabil in cazul in care drepta si centrul accepta sa voteze, iar socialistii fac front comun.

Insa, in urma votului strans de marti seara asupra textului articolului 2, acest obiectiv pare tot mai dificil de atins, din cauza ponderii voturilor "impotriva" atat in cadrul majoritatii, cat si al opozitiei.