Un video postat pe youtube documenteaza primele minute de dupa accidentul feroviar de la Bad Aibling. "Video-ul este socant: pasageri care urla, raniti, sange si obiecte distruse", scrie Der Bund.ch.

Se aud si discutii intre pasageri "Cred ca a fost trenul din directie opusa", spue cineva. Altul vorbeste despre un semnal luminos: "A vazut, semaforul era schimbat" si "In mod normal, celalalt tren asteapta asa mult".

Amatorul care a facut inregistrarea se misca incoace si incolo, apoi se strecoara intr-un alt compartiment, mai putin avariat: "Doamne, in spate e ...aoleu...catastrofa" spune el unei femei aparent neafectate de coliziune.

Catastrofa feroviara din 9 februarie de la Bad Aibling din Bavaria Superioara, in care au decedat zece persoane iar alte aproximativ 90 au fost ranite, "pare sa fi fost cauzata de eroarea umana". Motivul ar fi "decizia gresita si fatala a unui angajat al cailor ferate" precizeaza Der Bund.ch.

Si in presa germana a aparut informatia referitoare la eroarea umana care ar fi provocat accidentul. Frankfurter Allgemeine Zeitung online, citand ca surse agentia de presa dpa, Redaktionsnetwerk si Hannoversche Allgemeine Zeitung, scrie ca "un angajat al cailor ferate ar fi dezactivat, in mod exceptional, sistemul de semnalizare, pentru a da drumul unui tren intarziat, practic prin fluturare de mana".

Acel tren ar fi trebuit sa ajunga la punctul de intalnire cu trenul care venea din directie opusa intr-un anumit interval de timp, ceea ce nu a reusit sa realizeze. In "punctul de intalnire teoretic", calea ferata se ramifica pe doua sine. Sincronizarea nu s-a petrecut. Si totusi, trenul din directie opusa a primit liber la trecere, desi "semnalul pentru cel de-al doilea tren era practic pe rosu".

Politia nu confirma inca informatiile aparute in presa. Purtatorul de cuvant al politiei Oberbayern Sud nu a dorit sa comenteze in problema "vinei" pentru accident. Specialistii si criminalistii abia au demarat ancheta, iar aceasta va dura mult, a declarat el pentru FAZ online. Miercuri a continuat in ritm sustinut activitatea criminalistilor la locul accidentului. Tot in cursul zilei de azi, ramasitele contorsionate ale trenurilor deraiate de pe sine au inceput sa fie ridicate cu utilaje grele.