Germania este dispusa sa ia parte la o potentiala misiune a Aliantei Natiunilor Unite de diminuare a fluxului de refugiati in Marea Egee, a anuntat ministrul Apararii de la Berlin miercuri, cu o zi inainte ca NATO sa discute o solicitare de ajutor pentru gestionarea crizei migratorii cu care se confrunta europa, informeaza Reuters.

Angela MerkelFoto: Agerpres/EPA

Germania si Turcia, incapabile sa controleze fluxul de imigranti care intra in Grecia, in pofida unui acord incheiat intre Ankara si Uniunea Europeana, au surprins saptamana aceasta partenerii europeni spunand ca vor ridica problema refugiatilor in cadrul NATO.

O idee ar fi ca NATO sa monitorizeze imigrantii din Siria care incearca sa ajunga in UE traversand Marea Egee si sa transmita informatia autoritatilor turce care, la randul lor, sa gaseasca calauzele.

"Este bine ca Turcia a solicitat NATO sa intensifice supravegherea maritima in Marea Egee ca parte a masurilor de reasigurare", a declarat ministrul german al Apararii Ursula von der Leyen. "Germania va lua parte la aceste activitati."

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat marti ca a discutat atat cu Germania cat si cu Turcia si ca "va lua in serios solicitarea de a se uita la ce ar putea face NATO".

Presat sa ofere detalii cu privire la ce ar putea face NATO, ministrul britanic al Apararii Michael Fallon a declarat: "orice actiune ce contribuie la salvarea de vieti in Mediterana estica si care ajuta la perturbarea modelului de afaceri criminal din spatele acestui trafic de persoane este binevenita".

Peste un milion de persoane au venit in Europa anul trecut, fugind de razboi si de statele esuate din Orientul Mijlociu si Africa de Nord. In pofida conditiilor de iarna, fluxul nu pare sa se diminueze.

Aliatii NATO au deja nave in Mediterana de est, ca parte a eforturilor de a consolida apararea aeriana a Turciei in fata rachetelor din Siria si a incalcarii spatiului aerian de catre aeronave ruse.